Experimentul LHC a reuşit, în sfârşit!

"Yes, we did it!" - acestă exclamaţie de bucurie şi uşurare a putut fi în sfârşit rostită de către cercetătorii de la Geneva, după cei peste 15 ani de muncă dedicaţi maşinăriei Large Hadron Collider.

Experimentul de ieri a fost încununat de succes, coliziunile dintre particule realizându-se pentru prima dată cu energia de 7 TeV, în toate cele patru puncte stabilite în tunelul lung de 27 de Km.

LHC

Aşadar, mitul conform căruia experimentul LHC ar aduce sfârşitul lumii a căzut. Indivizii care s-au temut că vine Apocalipsa pot dormi de acum liniştiţi, iar cei care se ocupă cu lansarea unor astfel de teorii trebuie de acum să găsească un alt subiect. Sau să găsească alte argumente până la următorul experiment.

Reuşita le va oferi oamenilor de ştiinţă informaţii de o importanţă fără precedent pentru înţelegerea Universului în care trăim. Procesarea datelor va dura însă câteva luni. Rămâne să vedem dacă rezultatele vor fi expuse într-o formă accesibilă oamenilor obişnuiţi sau vom fi nevoiţi să apelăm la ingineri fizicieni ca să le înţelegem.