„Fundul zburător”: Cea mai mare aeronavă din lume a efectuat cu succes primul zbor

18.08.2016
Airlander 10, cel mai mare aparat de zbor din lume în acest moment, a efectuat cu succes primul zbor. Dirijabilul – numit şi „Fundul zburător” datorită asemănării, dintr-un anumit unghi, cu un posterior uman – a decolat din aerodromul Cardington din centrul Angliei şi a făcut un înconjur al zonei înainte de a ateriza. Zborul a durat 19 minute. 
 
Aeronava cu o lungime de peste 92 de metri are balonul umplut cu heliu şi poate sta în aer timp de trei săptămâni. Mai mult, dirijabilul este capabil să transporte 10 tone de încărcătură. 

Airlander 10 este construit de compania Hybrid Air Vehicles. Aeronava a fost livrată în 2012 armatei americane, dar nu a fost utilizată niciodată. HAV a cumpărat prototipul de la guvernul SUA în 2013 şi l-a dezvoltat în scopuri comerciale. 

 
Avantajul acestui tip de aparat de zbor faţă de avioanele cargo este că are un consum mult mai redus de combustibil, este mai prietenos cu mediul înconjurător, iar costurile de întreţinere şi operare sunt mai mici. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult