IBM prezintă antena parabolică solară, care produce electricitate şi apă caldă

IBM prezintă antena parabolică solară, care produce electricitate şi apă caldă

Un grup ce cercetători IBM au găsit o modalitate de a exploata cu eficienţă sporită energia gratuită primită de la soare, folosind un dispozitiv care generează electricitate din lumina solară şi captează căldura acesteia pentru folosire la încălzirea locuinţelor şi furnizarea de apă caldă.

IBM prezintă antena parabolică solară, care produce electricitate şi apă caldă

Colectorul solar foloseşte un set de oglinzi montate într-o structură de forma unei antene parabolice, organizate astfel încât să concentreze lumina soarelui pe suprafaţa a sute de chip-uri cu proprietăţi fotovoltaice instalate în vârful antenei. Mult mai eficiente în conversia energiei şi per total mai ieftine decât un set de panouri fotovoltaice clasice, chip-urile de înaltă performanţă bombardate cu de 2000 ori mai multă lumină solară decât în mod normal sunt ţinute la temperaturi sub limita incandescenţei folosind un sistem de răcire cu apă , capabil să absoarbă mai mult de jumătate din căldura reziduală rămasă.

Cum arată generatorul fotovoltaic răcit cu apă, dezvoltat de IBM

În zonele deşertice, apa caldă rezultată poate fi folosită pentru climatizarea locuinţelor şi chiar filtrată pentru obţinerea de apă potabilă.

Potrivit IBM, un colector solar cu puterea de 25 Kw ocupă mai puţin spaţiu şi este considerabil mai ieftin de instalat decât o reţea de panouri fotovoltaice cu putere similară. Realizate în principal din oglinzi ieftine instalate pe structură metalică, noile colectoare solare prezintă o alternativă accesibilă pentru înlocuirea centralelor electrice convenţionale, nepoluantă şi independentă faţă de resursele de combustibili fosili.

Parcurile de turbine eoliene ar putea avea în sfârşit parte de competiţie serioasă

Momentan, în afara celor câteva colectoare solare prototip realizate cu scop demonstrativ, cercetătorii IBM nu au prezentat încă un plan pentru introducerea la scară largă a noului tip de generator solar. Luând în considerare amprenta la sol mult redusă şi preţul mai mic al echipamentelor, şansele ca acest tip de instalaţie să devină în următorii ani o prezenţă la fel de comună în peisaj ca turbinele eoliene sunt destul de mari, mai ales în regiunile planetei care se bucură de multe zile însorite.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult