IBM prezintă cel mai dens mediu de stocare pentru uz comercial: 330 TB într-un cartuş ce încape în buzunar

Autor: Aurelian Mihai 02.08.2017
IBM prezintă cel mai dens mediu de stocare pentru uz comercial: 330 TB într-un cartuş ce încape în buzunar

Inventate acum mai bine de 60 ani, dispozitivele de stocare cu bandă magnetică încă sunt o alegere preferată pentru arhivarea volumelor mari de date, costul redus şi stabilitatea dovedită în timp asigurând o bază constantă de clienţi fideli, predominant din rândul companiilor interesate să păstreze pe termen lung datele mai rar accesate.

Pornind de la primul dispozitiv funcţional cu o capacitate de numai 2MB, IBM a îmbunătăţit constant densitatea de stocare oferită, ajungând la 8TB în anul 2006, capacitatea fiind egalată doar de modele recente de hard disk-uri.

Între timp, cel mai avansat cartuş cu bandă magnetică, realizată folosind un proces de fabricaţie numit magnetic sputtering ce depozitează particule cu dimensiunea de numai 7nm, a ajuns să ofere o densitate de 20 ori mai mare decât a produselor similare existente pe piaţă. Suficient de mic pentru a încăpea în palmă, acesta poate acomoda până la 330 TB de fişiere în format necomprimat, sau mai mult prin folosirea tehnologiilor de compresie a datelor.

Pentru obţinerea acestui rezultat, cercetători IBM au lucrat în parteneriat cu Sony timp de mai mulţi ani, dezvoltând şi alte tehnologii cu aplicaţii în domeniul dispozitivelor de stocare, cum ar fi un nou procedeu de lubrifiere care să prevină uzura mediului de stocare în cazul accesărilor repetate.