Ignoranţa şi legumificarea, bolile omului dependent de gadgeturi

Credeaţi că maneliştii de la poalele munţilor Bucegi sunt imaginea perfectă a ignoranţei? Ei bine, s-ar putea să nu fie chiar aşa, s-ar putea să existe o treaptă mai jos de parterul evoluţiei - undeva la subsol.

Administratorii parcurilor naţionale din Statele Unite se confruntă, ca niciodată, cu un val de turişti infectaţi cu virusul prostiei fără de leac. De la indivizi care apelează la serviciile de urgenţă pentru a comanda o ciocolată caldă, până la "aerieni" ce se prăbuşesc în prăpastie încercând să realizeze poze chipurile artistice.

Iată doar câteva dintre numeroasele incidente descrise de pădurari şi salvamontişti. Foarte multe dintre ele ce implică utilizarea nechibzuită / eronată a gadgeturilor: telefoane, GPS-uri, camere foto / video ş.a.m.d., dovadă că ataşarea de ele în exces dăunează grav sănătăţii fizice şi mentale.

Un adolescent francez a căzut într-o râpă din Grand Canyon în timp ce încerca să surprindă natura vie în fotografii, fără să se asigure pe unde calcă. Aşa că s-a întâmplat exact pe dos - natura l-a surprins pe el;

Un grup de drumeţi dotaţi cu gadgeturi ultimul răcnet au trimis de nu mai puţin de trei ori S.O.S.-uri către un elicopter de salvare, motivând că apa din bidoane are un gust sărat. Au refuzat apoi să fie transportaţi către casă deoarece ei doreau alte rezerve de apă şi nimic mai mult. După ce dorinţa le-a fost îndeplinită, turiştii au fost daţi în judecată şi obligaţi să plătească o sumă consistentă pentru deplasările elicopterului: 3400 $ / oră.

Cererile de escortare personală fără motive întemeiate reprezintă cazuri deja banale. La fel de banal este pentru unii "temerari" să sune la serviciile de urgenţă şi să comande o cafea sau o ciocolată caldă.

O anume Cathy Hayes şi-a filmat partenerul în timp ce era atacat de un bivol şi a încărcat clipul pe YouTube cu titlul "Watch Donald get gored" ("priviţi-l pe Donald împuns").

Un grup de indivizi cheflii care au urinat într-un gheizer din parcul Yellowstone au fost filmaţi de camerele video de supraveghere instalate în zonă şi prinşi în mijlocul acţiunii de către pădurari.

Doi tineri din Las Vegas au sfârşit înecaţi după ce au încercat să traverseze un râu cu o barcă improvizată, fără să aibă măcar o picătură de experienţă în astfel de situaţii şi nici echipament adecvat.

Numeroşi turişti s-au pierdut în păduri şi prin munţi deşi aveau asupra loc echipamente GPS, pe care nu au ştiut însă cum să le folosească.

Toate aceste cazuri sunt doar câteva exemple dintre miile care ilustrează perfect lumea modernă în care trăim. Izolarea excesivă în spatele unui monitor îi face pe oameni să-şi piardă capacitatea de adaptare şi instinctul de supravieţuire. Ba mai mult, îi transformă în nişte legume incapabile să evalueze situaţiile ricante. Singurul lucru pe care îl mai pot face aceşti indivizi demolaţi fizic şi intelectual este să se folosească de gadgeturi pentru a chema ajutoare.

Acest scenariu "idiocratic" este din păcate cât se poate de real şi din ce în ce mai larg răspândit.

Ar fi interesant de realizat şi o listă cu cele mai ciudate solicitări ale turiştilor români în România, dar şi cu diverse incidente stupide. Cei care cunosc cazuri de genul celor de mai sus şi vor să le împărtăşească tuturor, îi rugăm să ne lase un comentariu sau să ne trimită o descriere pe adresa de mail a redacţiei.