Materialul-cameleon promite utilizări diverse: de la sisteme active de camuflaj la ecrane tactile mai bune

Materialul-cameleon promite utilizări diverse: de la sisteme active de camuflaj la ecrane tactile mai bune

Ecranele flexibile şi curbate şi-au făcut timid debutul pe telefoanele mobile odată cu lansarea modelele LG G Flex sau Samsung Galaxy Round, iar producătorii ne promit că vom vedea implementări şi mai interesante undeva în anii care urmează. Un grup de cercetători americani din cadrul Universitătii din Michigan plusează însă cu un material-cameleon care-şi poate modifica forma sau culoarea sub acţiunea luminii, acesta oferind posibilităţi diverse de utilizare, inclusiv în domeniul produselor electronice obişnuite.

Inspirat de pielea cameleonilor, după cum au declarat cercetătorii, noul material este sensibil la lumină şi îşi poate modifica parametrii fizici în funcţie de aceasta. Noul material foloseşte un substrat metalic transparent fabricat din oxid de indiu dopat cu oxid de staniu,  care este deja folosit pentru producţia diferitelor tipuri de ecrane LCD sau cu plasmă, peste care este aplicat un strat coloidal care conţine cristale asemănătoare celor folosite de vopselurile acrilice.

Sub acţiunea luminii, statul metalic inferior se încarcă electric cu sarcini pozitive sau negative, aceste zone respingând sau atrăgând particulele din stratul superior şi provocând modificări pe suprafaţa exterioară. Până acum, acest comportament a fost obţinut doar cu ajutorul unor şabloane tipărite pe stratul inferior, însă noua soluţie nu necesită decât raze de lumină cu o anumită formă care va genera modificări identice în structura materialului. După ce acest stimul luminos încetează, materialul îşi reia treptat forma originală.

Prima utilizare potenţială pentru acest material este un sistem de camuflaj activ care-şi va schimba forma sau culoarea în funcţia de lumina primită de la mediul ambiant. Pe lângă această utilizare, de la care a pornit de altfel şi ideea dezvoltării acestui material cu proprietăţi atât de stranii, noul tip de material ar putea fi folosit pentru ecranele diverselor echipamentele electronice, inclusiv telefoane sau tablete. În acest moment, acestea sunt doar promisiuni pur teoretice, însă un astfel de material ar putea ajusta parametrii ecranului pentru a permite o vizualizare perfectă din orice unghi şi sub orice fel de lumină ambientală sau ar putea crea mici zone în relief, care ar putea completa butoanele software afişate pe un ecran tactil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News