Microsoft HoloLens atacă realitatea virtuală cu holograme interactive

22.01.2015
Microsoft HoloLens atacă realitatea virtuală cu holograme interactive

Evenimentul de ieri organizat de Microsoft a avut ca subiect principal Windows 10, însă de departe cea mai mare surpriză a fost un nou dispozitiv numit HoloLens. Compania răspunde la dispozitivele de realitate virtuală cu o tehnologie asemănătoare, însă mult mai impresionantă. Vorbim despre o pereche de ochelari cu lentile transparente, care poate proiecta în faţa utilizatorului conţinut multimedia, asemeni hologramelor din filmele Science Fiction. Este greu să priveşti demonstraţiile HoloLens şi să nu rămâi uimit, iar posibilităţile pe care această tehnologie sunt nelimitate.

Deşi nu au fost dezvăluite specificaţii tehnice, se pare că HoloLens dispune de propriul hardware intern şi nu necesită conectare la un alt dispozitiv. Practic, utilizatorii poartă pe cap un computer capabil să se conecteze la internet, să afişeze conţinut 3D şi să recunoască gesturi şi comenzi vocale. De fapt, mâinile şi vocea sunt singurele metode prin care poţi interacţiona cu HoloLens. Nu este de mirare că în trecut Microsoft a investit multe resurse în dezvoltarea unor tehnologii precum Kinect şi Cortana, întrucât HoloLens pare să fie rezultatul lecţiilor învăţate din aceste proiecte.

HoloLens nu încearcă să creeze medii virtuale, ci mai degrabă să le îmbunătăţească pe cele deja existente. Conţinutul 3D şi multimedia este afişat în camera în care utilizatorul se află. HoloLens poate proiecta un clip video pe un perete, o fereastră de Skype undeva în faţa utilizatorului, notificări de vreme pe birou şi liste de cumpărături pe frigider. Partea cea mai interesantă este că doar utilizatorul headset-ului le vede şi poate interacţiona cu ele exact ca în filmele de la Hollywood.

În cadrul conferinţei, Microsoft a prezentat un editor de modele 3D intuitiv. Utilizatorul  foloseşte mişcări ale mâinilor şi degetelor pentru a poziţiona diverse componente prefabricate, rezultatul fiind un model 3D care poate apoi fi adus în realitate prin intermediul unei imprimate 3D. Spre uimirea tuturor, demonstraţia a funcţionat fără probleme, în ciuda faptului că vorbim despre un dispozitiv într-un stadiu încă nefinisat.

Cei câţiva jurnalişti care au reuşit să pună mâna pe un HoloLens chiar înainte de evenimentul de ieri au relatat că toate demonstraţiile din clipul de prezentare sunt reale şi chiar funcţionează. Minecraft este jucabil cu HoloLens, lumea virtuală fiind proiectată pe obiectele din mediul înconjurător, Skype chiar oferă posibilitatea de a crea indicatori direct pe vizorul utilizatorului, iar cei pasionaţi de turism virtual chiar pot păşi pe suprafaţa planetei Marte cu ajutorul noului dispozitiv Microsoft.

Spre diferenţă de alte headset-uri prezentate în ultimii ani, HoloLens chiar pare utilizabil pe perioade mai lungi de timp. Simplul fapt că display-ul este transparent şi nu necesită ridicarea pentru a vedea „realitatea” îl face mult mai atractiv pentru mulţi utilizatori, iar separarea sa de un computer este un atu clar. Vom vedea foarte curând cât de bine funcţioneaza noul Microsoft HoloLens, întrucât compania speră să aducă acest dispozitiv pe piaţă cam în acelaşi timp cu Windows 10. Asta înseamnă că există posibilitatea să cumpărăm un headset holografic înainte de finalul lui 2015. Cu versiunea finală de Oculus Rift la orizont, noua ofertă de realitate virtuală Open Source de la Razer şi acum cu HoloLens, 2015 pare să fie un an interesant pentru cei care vor experienţe noi în medii virtuale. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult