Moment istoric: SpaceX a reuşit să recupereze, pe o paltformă aflată pe mare, o rachetă folosită pentru a trimite provizii pe SSI [VIDEO]

10.04.2016
După mai multe încercări nereuşite, SpaceX, compania fondată de miliardarul Elon Musk, a reuşit să recupereze o parte importantă dintr-o rachetă folosită pentru a livra provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) pentru a o refolosi. 
 
Compania a reluat vineri zborurile către SSI după ce anul trecut o rachetă de-a sa a explodat după decolare. 
 
Recuperarea primei trepte a unei rachete este văzută ca o realizare extraordinară, deoarece reduce substanţial costurile explorării spaţiului. De exemplu, înainte de fiecare misiune, naveta NASA, Space Shuttle, scoasă acum din uz, necesita investiţii de sute de milioane de dolari. 
 
Citeşte şi: Ruşii construiesc un sistem de propulsie nuclear care ne-ar putea duce pe Marte în 90 de zile. Ce alte soluţii are omenirea la dispoziţie
 
Elon Musk speră ca cea mai importantă componentă a rechetei Falcon 9, prima treaptă, recuperată vineri, să fie folosită din nou peste aproximativ două luni. 
 
De obicei, primele trepte ale rachetelor sunt abandonate în ocean după ce combustibilul lor este folosit şi şi-au încheiat misiunea, aceea de a duce o a doua treaptă sau o navetă în spaţiu. 
 
 
Momentul în care prima treaptă a rachetei SpaceX a aterizat pe o paltformă aflată pe mare, la nouă minute după decolare, a fost urmărit live de 80.000 de oameni. La cartierul general al companiei aerospaţiale, de lângă Los Angeles, angajaţii au aplaudat frenetic reuşita.
 
„Deschide imaginaţia spre ce este posibil”, a scris pe Twitter cosmonautul canadian Chris Hadfield după aterizare. Momentul a fost salutat şi de Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe lună, după Neil Armstrong. 
 
Citeşte şi: NASA a dezvoltat un aparat de fitness suficient de mic pentru a fi luat în călătoria spre Marte 
 
Scopul final al lui Elon Musk şi al companiei sale SpaceX este colonizarea planetei Marte. Până în 2017, compania va trimite primul echipaj uman la bordul SSI, un lucru care nu s-a mai întâmplat de pe teritoriul SUA din 2011 de la retragerea navetei NASA. 
 
În încercările anterioare de a ateriza pe platforma din ocean, rachetele SpaceX au explodat sau s-au prăbuşit pe platformă. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult