O viaţă “verde” - puţini Waţi consumaţi şi multă responsabilitate

Moda produselor ecologice este aplaudată de o bună parte din oameni, dar există şi numeroşi indivizi care nu se ambalează prea tare pentru că, până la urmă, a deţine un telefon "eco" nu este suficient ca să arăţi că îţi pasă de mediul în care trăieşti. Sunt o mulţime de lucruri pe care trebuie să le faci, unele foarte dificil de realizat din cauza efortului pe care trebuie să-l depui: fizic şi financiar.

Ca exemplu de efort financiar, luăm casa ecologică. Investiţia într-o casă ecologică este enormă chiar şi pentru cei cu bugete generoase, iar amortizarea acesteia se face pe parcursul a mulţi mulţi ani. Unde mai pui că încă nu te poţi lipsi de sursele tradiţionale de energie - panourile solare nu sunt suficient de puternice încât să alimenteze o casă întreagă, iar eficienţa lor depinde de condiţiile meteo. Putem spune despre panouri că sunt mai degrabă o sursă auxiliară de energie. În viitor, sperăm să devină primară.

Eco House

Legat de vehiculele electrice, nici nu se pune problema în România. Pe lângă faptul că au un preţ de cinci, zece ori mai mare decât o maşină obişnuită, nu avem staţii de încărcare, iar autonomia unei astfel de maşini este scăzută.

Aşa am ajuns să ne limităm, cel puţin în momentul de faţă, la produse eco de casă: surse de iluminare, calculatoare, electrocasnice, televizoare, precum şi diverse gadgeturi de amuzament.

În ipoteza în care eşti fericitul posesor al unei garsoniere sau chiar al unui apartament, iată ce ai putea face ca să economiseşti bani în timp şi să fii totodată prieten cu "mama-natură".

Câteva idei pentru o locuinţă "eco"

Iluminarea să se facă doar cu becuri ecologice. Costul unui astfel de bec pleacă de la 6 Lei, iar consumul este de 6W până la 35W. Un bec incandescent tipic are 60 - 100 de Waţi.

Optează pentru un LCD TV sau, dacă portofelul îţi permite, un LED TV de ultimă generaţie. Atât LCD-ul, dar mai ales LED-ul, consumă mai puţin decât o plasmă.

Bec ecologic

Dacă munca ta nu presupune lucrul cu aplicaţii foarte pretenţioase, renunţă la sistemul desktop în favoarea unui calculator ultra-portabil. Pe lângă economia de energie, vei economisi şi mult spaţiu.

Alege electrocasnice clasa A de eficienţă energetică.

Pe timp de iarnă, evită utilizarea caloriferelor electrice sau a reşourilor şi alege calorifere din oţel sau fontă.

Energy Label

Ca să deţii controlul asupra consumului de gaz, montează-ţi o centrală termică. Iarna, programeaz-o să funcţioneze la anumite intervale orare. Când vremea se încălzeşte, opreşte transferul apei calde în calorifer şi las-o doar pentru menaj.

Dacă amplasarea apartamentului este favorabilă (pe nord sau într-un climat mai răcoros), renunţă definitiv la aparatul de aer condiţionat - consumă foarte mult şi în anumite cazuri poate provoca sau agrava diverse afecţiuni.

Propuneri care nu ţin de consumul de energie, dar ţin de responsabilitate şi de bunul simţ

Nu arunca gunoaie pe stradă, nici măcar un chiştoc, o hârtie sau o gumă de mestecat.

Fă curat acolo unde ai mâncat şi ai băut, mai ales dacă acel loc nu este curtea ta ci parcul, pădurea, muntele sau plaja.

Nu fuma în locuri nepermise şi, chiar dacă fumatul este permis, nu-ţi aprinde ţigara dacă în spaţiul respectiv sunt copii.

Gunoaie

Cumpără-ţi o bicicletă şi mai lasă maşina să se odihnească. Pe distanţe scurte, îţi poţi folosi chiar şi picioarele ca să te deplasezi.

Dacă ai produse electronice uzate fizic şi/sau moral, interesează-te de un program de reciclare sau donează-le unor oameni mai nevoiaşi care s-ar bucura să le folosească.

Implică-te în campaniile pentru o ţară mai curată şi mai sănătoasă, măcar o dată pe an.

Nu fii ţăran de oraş.