Prima intervenţie chirurgicală de la distanţă prin 5G a fost realizată în China [VIDEO]

15.01.2019
Prima intervenţie chirurgicală de la distanţă prin 5G a fost realizată în China [VIDEO]

Tehnologia 5G nu este o simplă unealtă de marketing pe care producătorii de smartphone-uri o vor folosi pentru a vinde noi dispozitive, ci are potenţialul de a schimba complet modul în care folosim internetul şi dispozitivele inteligente din jurul nostru. Conectivitatea prin antene de generaţie a cincea promite viteză îmbunătăţită de 20 de ori faţă de 4G, cât şi o latenţă extrem de mică. Aceasta a fost demonstrată de curând în China, unde un chirurg a realizat prima operaţie de la distanţă prin 5G.

Una dintre cele mai importante îmbunătăţiri ale reţelelor 5G faţă de cele 4G este latenţa scăzută, foarte apropiată de cea posibilă prin intermediul unui cablu. Astfel, folosind echipamente medicale avansate conectate la un sistem de reţea 5G, un chirurg din China a reuşit să realizeze cu succes o operaţie de test de la distanţă.

Întrucât avem de a face cu tehnologie nouă, a fost folosit un animal de laborator pe care a fost realizată o operaţie la ficat, organul putând fi scos cu succes fără incidente neprevăzute. Medicul a folosit două braţe robotice de control, conectate la alte două braţe robotice în sala de operaţii, care erau ataşate de instrumentele necesare operaţiei (bisturiu şi o clemă).

Cea mai impresionantă parte a acestei operaţii este faptul că distanţa dintre laboratorul în care medicul realiza operaţia şi sala de operaţii era de 30 de kilometri, iar latenţa între mişcările sale şi acţiunea braţelor mecanice era de numai 100 milisecunde. Chiar dacă nu este vorba despre o mişcare 1:1, timpul redus de răspuns asigură reacţii rapide în cazul unei probleme.

Planul este ca operaţiile de la distanţă prin intermediul reţelelor 5G să poată fi realizate în viitor şi pe oameni, medicii cu renume din spitalele mari putând opera de la distanţă şi pacienţi internaţi în spitale mai mici sau la distanţă foarte mare, fără a fi necesar să călătorească pentru a realiza intervenţia. De asemenea, posibilitatea de a realiza astfel de operaţii ar putea salva vieţile multor oameni care altfel nu ar putea beneficia de operaţiile necesare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult