Protecţie balistică, oferită de un ansamblu polimeric cu grosimea unei foi de hârtie

19.11.2012
Protecţie balistică, oferită de un ansamblu polimeric cu grosimea unei foi de hârtie

Echipamentele de protecţie ale soldaţilor si forţelor de ordine, dar şi alte domenii cu cerinţe ridicate pentru nivelul de protecţie şi scăzute pentru volum sau greutate, ar putea beneficia de o nouă tehnologie care a fost pusă la punct de un grup de cercetători în cadrul laboratorului pentru nanotehnologie cu aplicaţii militare (Institute for Soldier Nanotechnologies) din cadrul  Massachusetts Institute of Technology.

Conform studiului publicat de cei opt cercetători, oprirea gloanţelor sau a altor proiectile nu este doar o problemă de rezistenţă brută, iar celebrul si uşorul kevlar, folosit în prezent pentru armurile folosite de categoriile susmenţionate, ar putea fi înlocuit de un material cu caracteristici şi mai impresionante, care poate ajunge la grosimea unei foi de hârtie.

Folosind un ansamblu stratificat format din pelicule polimerice cu o grosime de numai 20 de nanometri, materialul prezentat are la bază două tipuri de structuri. Prima dintre acestea este un material cauciucat, care oferă elasticitatea, în timp ce al doilea are o structură cristalină, acesta oferind rezistenţa la rupere. Această tehnologie a fost deja testată, materialul oprind cu succes gloanţe cu calibrul de 9 milimetri, însă cercetarea nu se opreşte aici.

Unul dintre cei opt cercetători, profesorul Keith Nelson, a perfecţionat în ultimii ani o tehnologie cu impulsuri laser care permite analiza la nivel molecular al modului în care aceste materiale preiau şi disipă undele de şoc. Prin compararea comportamentelor diferitelor combinaţii ale acestor două straturi de bază, cercetătorii speră să descopere metode constructive noi care să permită maximizarea protecţiei oferite.

Nu doar tehnica militară va beneficia de acest nou material, aplicaţiile putându-se extinde la pelicule de protecţie împotriva micro-meteoriţilor pentru sateliţi sau împotriva nisipului sau cenuşii vulcanice pentru palele turboreactoarelor. Cum Institute for Soldier Nanotechnologies este un departament susţinut de U.S. Army Research Office, aplicaţiile militare vor fi probabil şi primele care vor fi văzute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News