Realitatea virtuală ar putea fi folosită la tratarea depresiei

22.02.2016
Realitatea virtuală ar putea fi folosită la tratarea depresiei

Realitatea virtuală îşi face rapid loc într-o mulţime de industrii, precum jocurile video sau chiar filmele pentru adulţi. În curând, tehnologia ar putea fi folosită şi în domeniul medical. Un nou studiu, publicat de British Journal of Psychiatry Open, sugerează că terapia prin realitate virtuală poate reduce simptomele depresiei prin accentuarea sentimentului de auto-compasiune la pacienţii care suferă de această afecţiune.

„Ştim că mulţi pacienţi care suferă de depresie au probleme în ceea ce priveşte auto-compasiunea, deşi de obicei se pricep să le ofere compasiune celorlalţi”, a declarat Dr. Chris Brewin, profesor la University College London şi liderul echipei care a realizat studiul.

Pentru cercetare, 15 persoane care suferă de depresie au trecut prin trei sesiuni de terapie prin realitate virtuală. Voluntarii au fost rugaţi să poarte un dispozitiv VR care le permitea să îşi vadă propriul avatar. Prin intermediul propriilor avatare, pacienţii au fost rugaţi să dea dovadă de compasiune faţă de avatarul unui copil speriat.

Pe măsură ce voluntarii i-au vorbit calm copilului, acesta s-a liniştit şi a încetat să mai plângă. Apoi, avatarul copilului a fost schimbat cu propriul avatar, iar acesta a început să le vorbească pacienţilor pentru a-i linişti, folosind exact aceleaşi cuvinte spuse copilului. 

Terapia a fost aplicată timp de trei săptămâni, iar după o lună de la finalizarea acesteia, pacienţii au fost evaluaţi. Nouă voluntari au declarat că simptomele depresiei s-au redus, iar patru au înregistrat o scădere semnificativă a severităţii simptomelor.

Cercetările vor continua, iar dacă rezultatele sunt pozitive terapia VR va fi oferită unui număr mai mare de pacienţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult