RF-Pose: tehnologia care îţi permite să vezi prin pereţi fără camere video sau raze X

13.06.2018
RF-Pose: tehnologia care îţi permite să vezi prin pereţi fără camere video sau raze X

Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat o nouă tehnologie numită RF-Pose care poate să „vadă” oamenii prin pereţi fără să folosească echipamente complexe precum camere de termoviziune sau raze X.  Aceasta foloseşte reţele neurale şi antene radio pentru a urmări mişcările persoanelor chiar dacă sunt în spatele unor pereţi. Evident, tehnologia funcţionează pe rază scurtă.

Această tehnologie este un proiect realizat de o echipă din cadrul Laboratorului de Informatică şi Inteligenţă Artificială din cadrul MIT, care doreşte să folosească această tehnologie pentru monitorizarea pasivă a celor care suferă de boli precum Parkinson şi MS (scleroză), fără a încălca intimitatea pacientului folosind camere video sau alte metode intruzive. De asemenea, toţi cei care ar putea fi monitorizaţi prin RF-Pose vor trebui să îşi dea consimţământul, iar datele colectate vor fi anonime şi criptate.

Pentru realizarea RF-Pose, cercetătorii au folosit reţele neurale pentru a „învăţa” un computer anumiţi parametri ai reţelelor radio şi cum sunt aceştia modificaţi de mişcările oamenilor. Folosind un flux video în timp real, computerul a determinat că mişcările umane au un efect asupra undelor radio. Aceşti parametri au fost apoi interpretaţi grafic de o figurină din linii, iar în ultimă faţă, computerul a putut să urmărească persoanele în mediul înconjurător, chiar dacă nu mai avea fluxul video cu aceştia.

Întrucât undele radio pot trece prin majoritatea pereţilor, computerul poate astfel urmări mişcările persoanelor şi le poate interpreta într-un mod vizual, chiar şi fără să îi vadă.

Rezultatul este puţin înfricoşător, însă MIT susţine că în toate cazurile în care tehnologia de faţă va fi folosită, utilizatorii vor trebui să îşi dea acordul pentru urmărire, iar procesul de activare al urmăririi implică o serie de mişcări fizice. Nu este clar dacă în afară de cazurile de utilizare în domeniul medical, RF-Pose va veni pe piaţă şi sub forma unor produse „comerciale”, întrucât tehnologia ar putea fi cu uşurinţă folosită pentru monitorizare în domeniul securităţii sau pentru control de la distanţă prin gesturi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult