Roboţii nu îi pot păcăli, încă, pe oameni: aceştia au nevoie de mai puţin de o secundă pentru a-şi da seama că au de a face cu un android

29.11.2016

Un studiu recent arată că, oricât de bine realizaţi ar fi roboţii actuali cu înfăţişare umană, aceştia tot nu îi pot păcăli pe oameni că sunt fiinţe reale. Persoanele au nevoie de doar 250 milisecunde pentru a-şi da seama că au de a face cu un android.

 

Serialul „Westworld” de pe HBO ne-ar putea face să credem că oamenii pot fi păcăliţi de fiinţe artificiale, care să îi facă să creadă că sunt semeni de ai lor. Nu este, însă, cazul încă, în ciuda faptului că au fost realizaţi roboţi cu detalii impresionante, precum această păpuşă „Scarlett Johansson”.

 

 

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitate din California, Berkeley. Au fost realizate 12 experimente pe 68 de voluntari cu vedere normală. În ciuda faptului că imaginile cu androizi au fost inserate printre altele cu oameni şi obiecte şi rulate cu mare viteză (uneori o imagine a stat în câmpul vizual doar 250 milisecunde), oamenii au putut distinge roboţii cu înfăţişare umană.

 

Potrivit cercetătorilor, oamenii sunt „programaţi” să facă repede diferenţa între ce este viu şi ce nu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult