Studiu: câţi bani ar economisi utilizatorii de rând de pe urma funcţiei pentru dezactivarea telefoanelor furate

Studiu: câţi bani ar economisi utilizatorii de rând de pe urma funcţiei pentru dezactivarea telefoanelor furate

Disponibil deja pentru utilizatorii de telefoane Apple şi Samsung, software-ul pentru dezactivarea de la distanţă a telefoanelor furate ar putea fi inclus ca dotare standard pentru toate dispozitivele nou lansate, acţiunea având menirea de a descuraja furtul acestora şi reduce pagubele financiare asociate.

Referită sub denumirea de Kill Switch, funcţia care permite utilizatorilor de smartphone să-şi dezactiveze de la distanţă dispozitivul pierdut sau furat câştigă tot mai multă susţinere din partea autorităţilor şi utilizatori deopotrivă, beneficiile potenţiale părând suficient de mari încât riscurile evidenţiate de unii operatori de telefonie, privind posibile abuzuri ce ar putea fi comise de hackeri, să poată fi trecute cu vederea. Argumentul susţinătorilor este că standardizarea unei funcţii care permite dezactivarea permanentă a oricărui smartphone va face inutil furtul acestuia, lăsând infractorii de ocazie fără posibilitatea de a valorifica dispozitivul furat. De partea opusă a baricadei se află însă companiile de asigurări, pentru care furturile de smartphone şi tablete prezintă ocazii în plus pentru rotunjirea veniturilor, vânzând poliţe de asigurare care să acopere acest risc.

Apple şi Samsung oferă o funcţie pentru găsirea telefoanelor pierdute sau furate

Potrivit unui studiu întocmit de Heider College of Business din cadrul Universităţii Creighton, măsura va aduce consumatorilor americani economii anuale de 3.4 miliarde dolari. Din această sumă, 1.1 miliarde dolari reprezintă costul înlocuirii dispozitivelor furate, la care se adaugă alte 2.3 miliarde dolari economisiţi plătind poliţe de asigurare mai ieftine, care acoperă doar riscul deteriorării accidentale, nu şi cel de furt.

Până la stabilirea unui acord care să includă toţi producătorii de dispozitive mobile Apple a inclus deja o funcţie numită Activation lock, care condiţionează funcţionarea dispozitivelor de furnizarea numelui de cont Apple ID şi parola de acces. Fără aceste date funcţiile dispozitivului sunt blocate iar sistemul Location Tracking este pornit automat, permiţând posesorului de drept să afle locaţia exactă a dispozitivului şi eventual, să furnizeze aceste informaţii autorităţilor competente. O funcţie similară numită Reactivation Lock este introdusă şi pe dispozitivele Samsung începând cu luna aprilie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult