Teleportarea: imposibilul devine posibil?

27.01.2009
Teleportarea: imposibilul devine posibil?

TeleportareUnul dintre cel mai mari obiective ale oamenilor de ştiinţă este fără îndoială teleportarea obiectelor şi mai apoi a fiinţelor vii, implicit a omului. Deşi în opinia multora este practic imposibil, în egală măsură sunt persoane care consideră că odată şi odată acest lucru se va întâmpla. O demonstraţie în sprijinul celor deschişi la cunoaştere a venit săptămâna trecută din partea unor cercetători americani de la Universităţile Maryland şi Michigan. Ei au realizat primul transfer de informaţie între doi atomi izolaţi, aflaţi la distanţă de un metru unul faţă de celălalt.

Acurateţea teleportării a fost de aproape 90%, iar cercetătorii spun că ar putea-o chiar îmbunătăţi. În trecut s-au mai obţinut astfel de fenomene între fotoni, între fotoni şi atomi şi între atomi, dar întotdeauna s-a întâmplat prin intermediul acţiunii unui al treilea element extern; de această dată teleportarea a fost realizată direct între doi atomi, fără niciun ajutor exterior.

N-oi fi eu vreun Einstein sau alt mare fizician, dar îmi permit să spun că teleportarea, cel puţin în cazul vietăţilor, nu poate fi posibilă. Să ne imaginăm că după teroriile cercetătorilor corpul nostru trebuie să se descompună la nivel de atom, iar apoi să se recompună. Ori atunci, cum este posibil ca în urma acestui proces să rămânem vii? Poate obiectele se vor putea teleporta la un moment dat, ar fi şi asta o realizare. Cel mai probabil, nu vom afla în timpul pe care îl mai avem de trăit cine are dreptate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News