USB Killer: un stick care poate să distrugă orice PC (video demonstrativ)

Stick-urile USB au devenit medii de stocare universale în ultimii zece ani. Acestea sunt folosite la nivel global de către oricine are de mutat fişiere de pe un computer pe altul sau pentru stocarea unor date importante, departe de hackeri şi de eventualele probleme care ar putea apărea pe PC-ul sursă. Ei bine, un pasionat de hardware din Rusia a dezvoltat USB Killer, un stick USB care poate să distrugă orice computer în care este introdus. Partea îngrijorătoare este că acesta arată ca orice stick obişnuit.

Deşi nu avem nicio dovadă că acest dispozitiv funcţionează cu adevărat şi nici nu există o versiune comercială a sa, descrierea modului în care funcţionează este destul de convingătoare. Creatorul său nu s-a hotărât încă dacă doreşte să ofere la liber specificaţiile tehnice ale acestui stick sau să încerce să scoată nişte bani de pe urma lui prin crowdfunding, însă ia aceste două posibilităţi în considerare.

Stick-ul „buclucaş” funcţionează ca un invertor. Acesta se alimentează cu energie electrică de la portul USB şi încarcă codensatorii până la -110 V. Când acest voltaj este atins, invertorul este oprit, iar transistorul se deschide. Acesta împinge sarcina negativă către portul USB. Procesul este repetat până când toate componentele din computer care mai pot să alimenteze USB-ul cu energie electrică sunt arse de către dispozitiv.

Momentan nu există prea multe motive de îngrijorare. Cei mai mulţi utilizatori de PC-uri ştiu deja că nu este indicat să foloseşti stick-uri USB din surse dubioase. Dispozitivul există doar în mâinile creatorului său, care a declarat că nu vede prea multe aplicaţii practice pentru acesta. USB Killer-ul a fost comparat chiar şi cu cu o bombă nucleară: e bine să ai în posesie un asemenea stick, însă nu este indicat să îl şi foloseşti. 

Acum că ştim despre existenţa unor dispozitive pe USB care pot distruge computerele la care sunt conectate, cel mai bine este să ne ferim pe cât posibil de stick-uri străine. Ba chiar de orice dispozitiv necunoscut, întrucât această tehnologie „malefică” poate fi integrată în dispozitive de orice formă. Sperăm doar ca specificaţiile tehnice să nu se răspândească prea repede pe internet.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult