Sunetul surround – acasă la Dolby

Sistemele audio de tip 5.1 au avut în ultimii ani o popularitate în creştere în ţara noastră, acest fapt datorându-se în mare măsură accesibilităţii playerelor DVD şi a filmelor în acest format. De asemenea, o mare parte din jocurile pe calculator pot reda sunetele pe 6 canale pentru o experienţă cât mai realistică. După cum vom vedea însă în continuare, sunetul surround nu se referă doar la sistemele audio cu şase canale, el putând fi obţinut printr-o varietate de tehnici.

Logitech Z-5500 Digital - un sistem audio 5.1

Vom încerca în cele ce urmeză să prezentăm cele mai cunoscute configuraţii şi specificaţii pentru sunetul surround. Pentru cei care au fost încurcaţi de toate logo-urile Dolby de pe echipamentele electronice, vom încerca să le explicăm într-un mod cât mai uşor de înţeles chiar şi de cei care nu au prea multe cunoştinţe în domeniu.

Ce este sunetul surround

Sunetul surround este o implementare a unor tehnici de înregistrare şi redare a sunetului pe mai multe canale. Aceasta implică înconjurarea audienţei cu cel puţin trei surse de sunet (stânga, dreapta şi spate) într-un plan orizontal. Pentru a oferi o percepţie spaţială tridimensională a sunetului, se pot adăuga difuzoare deasupra şi sub nivelul urechilor ascultătorului. Cea mai populară configuraţie audio pentru sunet surround este de tip 5.1 (stânga faţă, dreapta faţă, centru faţă, stânga spate, dreapta spate şi subwoofer). Cele mai cunoscute formate audio surround de tip 5.1 sunt Dolby Digital, DTS şi Sony Dynamic Digital Sound (SDDS).

Dolby Digital Cinema

Cum era de aşteptat, cinematografia a fost cea care a încurajat dezvoltarea sistemelor de sunet surround, din dorinţa de a integra audienţa în acţiunea filmului. Una dintre primele implementări ale unui sistem de sunet surround se pare că a fost în anul 1940 pentru desenul animat Fantasia al lui Disney. Muzica filmului a fost înregistrată pe trei canale distincte care erau apoi redate prin rotaţie de cele 54 de difuzoare ale cinematografului. Audienţa avea impresia că muzica se mişcă în jurul lor. Tehnica folosită implica utilizarea diferenţei de fază a sunetului.

Din nefericire, costurile de implementare ale acestui sistem surround incipient erau prohibitive. Un a doilea proiector era necesar doar pentru a reda sunetul înregistrat pe o altă bandă, iar cinematografele care dispuneau de aparatura audio necesară, precum şi de un număr similar de difuzoare, erau foarte puţine.

Cum se obţine sunetul surround

Cea mai simplă metodă de obţinere a sunetului surround este folosirea mai multor microfoane pentru înregistrarea sunetului şi apoi redarea fiecărui canal prin intermediul unuia sau mai multor difuzoare. O a doua metodă foarte des întâlnită este procesarea semnalului audio stereo (două canale) prin tehnici de localizare spaţială a sunetului. Astfel, difuzoarele din spate transmit acelaşi sunet ca şi cele din faţă, dar puţin întârziat şi distorsionat, ca şi cum el ar fi ecoul dintr-o cameră al sursei principale de sunet.

Alte metode, mai complexe, implică utilizarea principiului lui Hyugens de propagare a undelor dintr-un mediu într-altul. Una din aplicaţii este sinteza câmpului de undă care foloseşte un număr foarte mare de difuzoare dispuse în linie în faţa ascultătorului şi aparatură foarte complexă pentru a procesa semnalul audio.