Ford propune înlocuirea curierilor pentru livrări cu roboţi care descarcă singuri coletele din furgonete

22.05.2019
Ford propune înlocuirea curierilor pentru livrări cu roboţi care descarcă singuri coletele din furgonete

În viziunea celor de la Ford, într-un viitor nu prea îndepărtat furgonetele firmelor de curierat vor naviga străzile oraşelor în mod complet autonom, livrând colete folosind roboţi care se pliază lângă marfa transportată pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu.

Botezat Digit, robotul biped livrat de un startup numit Agility Robotics nici nu încearcă să imite fizionomia oamenilor. În loc de cap are un modul cu senzori pentru orientare, iar corpul scheletic pare să împrumute forma picioarelor unui dinozaur biped. Pentru stabilitate, tălpile iau forma unor suporţi triunghiulari cu tălpi din cauciuc fixate permanent.

Asemănătoare braţelor umane doar până la nivelul palmelor, braţele robotului Digit au la capete doar extensii din cauciuc proiectate pentru aderenţă cât mai bună pe textura moale a cutiilor din carton.

Practic, livrarea se împarte în două etape: navigarea auto până la adresa locaţiei de livrare, urmată de livrarea robotizată până în faţa uşii locuinţei, folosind numărul de casă sau de apartament/etaj. Limitat la un scenariu de livrare ideal, clipul de prezentare nu arată şi limitările robotului Digit. Spre exemplu, folosirea liftului în blocurile de apartamente şi deschiderea uşilor de diferite tipuri ar necesita mult mai multă dexteritate decât poate oferi un simplu robot biped, prevăzut cu mingi din cauciuc în loc de palme şi degete.

Cert este că Ford nu este singura companie care tatonează cu idea creării unui sistem robotizat de livrare a coletelor, Amazon şi FedEx experimentând diverse abordări mai mult sau mai puţin îndrăzneţe. În cazul de faţă, robotul Digit pare să aibă o legătură simbiotică cu furgoneta livrată de producătorul auto, Ford sugerând că acestea ar putea fi propuse firmelor de curierat ca un sistem integrat pentru livrări.

În primă fază este de aşteptat ca livrările să fie făcute sub supravegherea unui angajat, responsabil cu supravegherea bunului mers al livrării şi intervenţii în situaţii care nu pot fi gestionate de robot.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult