ROBOŢII CONŞTIENŢI. Armele inteligente care pot găsi şi anihila singure ţinte. Dacă Skynet va exista vreodată, de aici a plecat totul

22.08.2017
ROBOŢII CONŞTIENŢI. Armele inteligente care pot găsi şi anihila singure ţinte. Dacă Skynet va exista vreodată, de aici a plecat totul

Zilele trecute, peste 100 de cercetători, experţi şi lideri de companii au cerut, într-o scrisoare deschisă, ONU interzicerea roboţilor înzestraţi cu inteligenţă artificială în război. Ei avertizează că aceste tehnologii vor declanşa cea de-a treia revoluţie în conflictele armate, după cele generate de praful de puşcă şi armele nucleare. Scrisoarea se referă la sistemele militare robotizate cu un grad ridicat de autonomie, printre care se numără drone, rachete sau mitraliere. „Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care despoţii şi teroriştii le pot folosi împotriva populaţiilor nevinovate şi arme care pot fi compromise prin atacuri informatice pentru a fi folosite în moduri nedorite”, se arată în scrisoare.

Dacă Skynet va exista vreodată, atunci sistemele pe care le vom prezenta în continuare sunt punctele de la care s-a plecat. Vă prezentăm câteva sisteme militare cu un grad foarte ridicat de autonomie, dar care pot fi făcute complet autonome dacă se doreşte acest lucru.

 

Samsung SGR-1

 

via GIPHY

Aceasta este o mitralieră autonomă instalată la graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, în zona demilitarizată. Pentru cine nu ştie, cele două ţări sunt încă în stare de război deoarece nu a fost semnat un armistiţiu după conflictul armat din peninsulă (1950 – 1953). Sistemul Samsung SGR-1 a fost dezvoltat de compania Samsung Techwin în parteneriat cu Universitatea din Coreea. SGR-1 are capacitatea de a detecta, ţinti şi distruge singură ţinte aflate la o distanţă maximă de peste 3 kilometri. Totuşi, din cauza criticilor aduse sistemului, acesta este operat într-un mod semi-autonom. Asta înseamnă că decizia finală de a deschide focul trebuie dată de un om.

Harpy

 

 

Dezoltată de Israel Aerospace Industries, Harpy este o rachetă-dronă pe care o lansezi şi uiţi de ea. Scopul său este să detecteze radare. Drona poate sta în aer o perioadă foarte lungă de timp aşteptând să apară o ţintă. Sunt experţi care se tem că această armă ar putea lovi accidental ţinte civile care folosesc radare. Mai mult, drona ar putea ucide persoane nevinovate dacă inamicul plasează un radar mobil lângă o şcoală sau un spital.

 

Taranis

 

 

Dezvoltată de BAE Systems, această dronă ar putea înlocui, începând cu 2030, avioanele de vânătoare şi interceptare ale aviaţiei britanice. Drona este capabilă să culeagă singură informaţii, găsească ţinte şi să le distrugă. În faza actuală, Taranis este supravegheată de la distanţă de un om, dar BAE Systems a anunţat colaborări cu alte companii pentru dezvoltarea de „elemente complet autonome”.

 

LRSAM

 

 

Dezvoltată de Lockheed Martin, Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) este o rachetă anti-navă invizibilă pe radar, cu rază lungă de acţiune şi care poate zbura singură până la destinaţie, evitând obstacole pe traseu. La final, drona alege singură ţinta potrivită. Modul exact în care face acest lucru, adică de ce variabile ţine cont, nu este cunoscut. La fel ca şi în cazul Harpy, criticii sistemului spun că acesta ar putea comite greşeli.

 

USS Sea Hunter

 

 

USS Sea Hunter este o navă autonomă, fără echipaj uman. Principalul său scop este detectarea şi distrugerea submarinelor inamice. La fel ca şi LRASM, acesta este un proiect dezvoltat de DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Computerele de la bord sunt cele care controlează total nava şi iau decizii. Din fericire, acestea sunt supervizate tot timpul de la distanţă de oameni. După ce va încheia perioada de teste de doi ani, USS Sea Hunter va intra în serviciul activ al US Navy. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult