41% dintre utilizatori încă folosesc versiuni Windows rămase fără suport tehnic sau acces la actualizări de securitate

41% dintre utilizatori încă folosesc versiuni Windows rămase fără suport tehnic sau acces la actualizări de securitate

Potrivit unui studiu publicat de Kaspersky, un număr foarte mare de utilizatori individuali şi companii încă nu reuşesc să se despartă de echipamentele informatice achiziţionate împreună cu versiuni Windows demult depăşite, devenite nesingure după oprirea accesului la suport tehnic şi actualizări de securitate. Astfel, aproximativ 41% dintre consumatori utilizează în continuare un sistem de operare pentru desktop care fie nu mai este actualizat, fie se apropie de acest moment, cum ar fi Windows XP sau Windows 7. În acelaşi timp, aproape 40% dintre firmele foarte mici (VSB) şi 47% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi companii mari se bazează încă pe aceste sisteme.

În cele mai multe cazuri, sfârşitul ciclului de viaţă al unui sistem de operare înseamnă că nu vor fi mai fi emise alte actualizări de către furnizor, inclusiv actualizări legate de securitatea cibernetică. Cu toate acestea, noi vulnerabilităţi sunt descoperite constant, atât timp cât hackerii au suficiente ţine vulnerabile pe care să le exploateze în atacuri informatice. Dar spre deosebire de OS-urile nou lansate, cele rămase deja fără suport tehnic din partea dezvoltatorului primesc mult mai târziu, sau deloc, actualizările de securitate care pot rezolva problema.

Pentru a încerca să evalueze câte astfel de sisteme cu risc există şi a estima amploarea riscului, cercetătorii Kaspersky au analizat datele anonimizate despre utilizarea sistemelor de operare, furnizate de utilizatorii Kaspersky Security Network (cu acordul lor). Rezultatele arată că 4 din 10 consumatori folosesc încă sisteme învechite, inclusiv cele extrem de vechi precum Windows XP sau Vista.

La extrema cea mai de jos, 2% dintre consumatori şi 1% dintre staţiile de lucru utilizate în companiile foarte mici VSB se bazează pe Windows XP – un sistem de operare care nu mai este susţinut prin actualizări de mai bine de 10 ani. Mai puţin de jumătate de procent dintre utilizatorii individuali (0,3%) şi dintre VSB (0,2%) preferă încă Windows Vista, pentru care suportul principal s-a încheiat în urmă cu şapte ani. Interesant, unii utilizatori individuali (1%) şi unele companii (0,6% dintre VSB şi 0,4% dintre IMM-uri şi companii mari) au ratat actualizarea gratuită la Windows 8.1 şi continuă să utilizeze Windows 8, care nu mai este actualizat de Microsoft din ianuarie 2016.

Windows 7 încă mai este o alegere populară printre utilizatori individuali şi companii, cu toate că actualizările vor înceta în ianuarie 2020. Peste o treime (38%) dintre consumatori şi companii foarte mici (VSB), şi 47% dintre IMM-uri şi companii mari, încă folosesc acest sistem de operare. Pentru segmentul de afaceri mici, mijlocii şi companii marii, ponderea Windows 7 şi cea a noii versiuni de Windows 10 (47% dintre staţiile de lucru lucrează pe acest sistem de operare) este aceeaşi.

Pentru a evita compromiterea datelor importante şi perturbarea activităţii de business, Kaspersky recomandă companiilor şi utilizatori care folosesc sisteme informatice învechite să urgenteze actualizarea sistemului de operare, lăsând apoi bifată funcţia de instalare automată a actualizărilor.  Dacă nu este posibilă actualizarea la ultima versiune a sistemului de operare, organizaţiile sunt sfătuite să ia în considerare separarea nodurilor vulnerabile de restul reţelei.

În practică, PC-urile echipate cu versiuni Windows foarte expuse la atacuri informatice nu pot fi protejate cu adevărat eficient doar investind într-o soluţie antivirus sofisticată, fiind nevoie ca toate aspectele vulnerabile să fie corectate în egală măsură.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult