Adobe Photoshop Express, prelucrarea grafică se mută online

Adobe Photoshop Express, prelucrarea grafică se mută online
Un Photoshop mai mic online

Pe oricine întrebi care este cel mai complex program de prelucrare grafică vei primi acelaşi răspuns: Photoshop. De aceea, când s-a anunţat că popularul program al celor de a Adobe va avea un corespondent online, imaginaţia utilizatorilor a zburdat dincolo de linia posibilului. Am fost cu toţii tentaţi să credem că serviciul online la care Adobe a lucrat în ultimile lui va fi un fel de Photoshop, ca funcţionalitate, cu singura diferenţă că nu este un program de calculator ci o aplicaţie online. Eventual gratis.

Photoshop Express

Ieri, Adobe a lansat oficial Photoshop Express, un serviciu online de prelucrare a fotografiilor. Şi chiar este gratuit, doar nu este chiar Photoshop. Photoshop Express nu este primul serviciul online de prelucrare grafică. Dacă dai un search pe Google după "photo online editor" o să găseşti numeroase servicii similare. Însă Photoshop Express iese în evidenţă, fiind produsul celor care au conceput Photoshop.

Evident că pentru a avea acces la Photoshop Express va trebui mai întâi să-ţi creezi un cont. Odată cu toate facilităţile de vizualizare şi editare, vei primi şi 2 GB pentru stocarea online a fotografiilor.

Interfaţă

După atâţia ani în care au lucrat la Photoshop nu este de mirare că cei de la Adobe se pricep să dezvolte o interfaţă în flash spectaculoasă şi în acelaşi timp ergonomică. Nu am ce să reproşez din acest punct de vedere. Photoshop Express are o interfaţă de nota 10, intuitivă cu elemente desenate sugestiv, astfel încât nici când o vei accesa pentru prima oară nu vei sta să te întrebi ce funcţie îndeplineşte un anumit element vizual.

Dacă spaţiul pe ecran este o problemă, poţi oricând să apeşi butonul de mărire a interfeţei şi să treci în fullscreen.

Primii paşi

Ca să treci la prelucrarea grafică trebui mai întâi să ai nişte poze pe care să lucrezi. Şi aici ai două opţiuni. Prima ar fi să faci upload pozelor de pe calculatorul tău. Upload-ul este cât se poate de simplu. Apeşi butonul de upload şi selectezi câte fişiere vrei, aplicaţia îţi permite să faci upload la mai multe fişiere odată.

Photoshop Express

A doua variantă constă în accesarea unui cont de pe alt site de photosharing. Photoshop Express îţi permite să editezi fotografiile pe care le-ai stocate pe Picasa, Photobucket sau Facebook. Nu trebuie decât să introduci user-ul şi parola pe care le foloseşti pentru site-ul respectiv, iar Photoshop Express îţi va afişa toate fotografiile din contul tău, în exact aceeaşi organizare.

Photoshop Express

Manager de fotografii si editor

Galerie foto

Photoshop Express permite vizualizarea imaginilor (aproape) ca orice manager de fotografii standard. Albumele de imagini pot fi afişate în trei moduri: filmstrip (o listă cu thumbnail-uri şi o imagine activă la dimensiune mare), thumbnail-uri şi listă cu detalii. Sortarea imaginilor se poate face după dată, nume sau descriere.

Adobe Photoshop Express

Nu lipseşte nici funcţia de căutare, prezenta sub forma unei căsuţe plasate in stânga jos.

Prelucrare foto

La acest capitol, Adobe Photoshop Express nu are multe lucruri în comun cu Photoshop-ul clasic. Are de fapt multe în comun cu celelalte servicii online de prelucrare foto. Funcţiile de prelucrare foto nu sunt avansate, dar se regăsesc câteva dintre cele mai folosite instrumente.

Ca funcţii de prelucrare există, printre altele, Crop, Auto Correct, Exposure, Red-Eye Removal, reglarea balansului şi a focusului, plus diverse alte câteva efecte. Ceea ce găsesc deosebit de util, este aplicarea temporară a efectelor la mouse over. Adică este suficient să treci mouse-ul peste un anumit efect ca să vezi cum ar arăta poza cu acel efect aplicat.

Adobe Photoshop Express

Foarte interesantă este şi funcţia de undo, care, în afară de faptul că are utilitatea standard, este foarte uşor de folosit. Fiecare pas de undo are ataşat un thumbnail care îţi arată exact modificarea survenită.

Una peste alta, Adobe Photoshop Express este un serviciu de prelucrare a fotografiilor cu potenţial care oferă câteva dintre cele mai folosite instrumente de editare. Este bun şi pe partea de vizualizare. Iar spaţiul de stocare de 2GB este mulţumitor, pentru început.