Aplicaţie pentru download clipuri YouTube şi Instagram, reclamată pentru furturi de date şi taxarea utilizatorilor

20.05.2019
Aplicaţie pentru download clipuri YouTube şi Instagram, reclamată pentru furturi de date şi taxarea utilizatorilor

O aplicaţie pentru download clipuri YouTube şi Instagram cu peste jumătate de miliard de download-uri, livrată de nişte dezvoltatori chinezi, a fost reclamată pentru colectarea abuzivă a informaţiilor despre utilizatori, date care sunt apoi vândute mai departe fără ştirea acestora. Iar problemele nu se opresc aici.

Disponibilă pentru platforma Android, VidMate este produsul UCWeb o subsidiară a gigantului media Alibaba, ale cărui servicii de streaming video sunt foarte apreciate în ţări ca India, în principal datorită costului redus.

Deşi nu oferă în mod direct acces la serviciile de streaming video găzduite de Alibaba, VidMate permite căpuşarea platformelor rivale, facilitând download clipuri YouTube, WhatsApp, Instagram şi altele, direct în memoria telefonului mobil, cu scopul declarat de a facilita vizionarea acestora atunci când nu este disponibilă o conexiune la internet.

Însă potrivit unor investigaţii făcute de experţi în securitate ai companiei Upstream, funcţionalitatea oferită în mod gratuit de aplicaţia VidMate vine cu nişte dezavantaje majore.

Pe lângă obiceiul comun şi relativ inofensiv de a încărca reclame ascunse, cu scopul de a falsifica cifrele de afişări în beneficiul unor companii de publicitate mai puţin oneste, VidMate îşi abonează în secret utilizatorii la diferite servicii contra cost. În plus, modul în care aplicaţia desfăşoară activităţi în fundal, cum ar fi încărcarea automată de reclame ascunse, cauzează drenarea accelerată a bateriei şi creşterea volumului de trafic prin conexiunea la internet.

Potrivit lui Guy Krief, CEO al companiei Upstream, cei care instalează aplicaţia VidMate îşi „cedează controlul asupra propriului smartphone şi datele personale aflate pe acesta unor terţe persoane” fără a şti ce vor face aceştia cu ele.

Smartphone-ul conectat la internet este inclus într-o reţea botnet şi poate fi folosit pentru comiterea de fraude pe cheltuiala utilizatorilor”.

Furnizor de servicii pentru securitate cibernetică, Upstream a blocat mai mult de 128 milioane de tranzacţii suspicioase iniţiate de aplicaţia VidMate către ţări cum ar fi Egipt, Brazilia, Myanmar şi alte regiuni, sumele cumulate depăşind 150 milioane de dolari.

Contactaţi pentru clarificări, dezvoltatorii VidMate (UCWeb) au declarat că aplicaţia a fost vândută în anul 2018 unui startup numit Nemo Fish Technology Co. cu sediul în oraşul Guangzhou. Deşi cele două companii păstrează o relaţie de business, acestea activează ca entităţi separate. Purtătorul de cuvânt al UCWeb a refuzat să dezvăluie cine se află la conducerea şi care sunt acţionarii companiei partenere.

Deşi nu este prezentă în catalogul Google Play Store, aplicaţia VidMate poate fi procurată relativ uşor din internet şi instalată, sistemul Android nedispunând de mecanisme eficiente de securitate pentru blocarea aplicaţiilor periculoase.

Chiar dacă folosirea unor produse de tip internet security poate bloca mare parte din activităţile clandestine desfăşurate de aplicaţia VidMate, pentru evitarea oricăror neplăceri este recomandată dezinstalarea acesteia şi în general, evitarea aplicaţiilor semi-clandestine care promit download video de pe YouTube sau ale reţele de socializare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult