Apple explică de ce iPhone 11 urmăreşte permanent locaţia utilizatorului, chiar şi cu GPS-ul oprit

06.12.2019
Apple explică de ce iPhone 11 urmăreşte permanent locaţia utilizatorului, chiar şi cu GPS-ul oprit

După ce investigaţiile făcute de jurnalistul american Brian Krebs, folosind exemplarul său iPhone 11 Pro, au arătat că noile modele iPhone pornesc receptorul GPS pentru a obţine coordonate de localizare chiar şi după dezactivarea manuală a funcţie Location Services, Apple vine cu precizări care ar trebui să pună capăt speculaţiilor pe acest subiect.

Principala nelămurire era că şi debifând funcţia de localizare pentru toate aplicaţile de pe telefon, receptorul GPS este activat în continuare pentru a deservi o funcţionalitate iOS ce nu apare în lista afişată utilizatorului. În mod predictibil, descoperirea pe telefoanele iPhone 11 a unui serviciu de localizare care funcţionează fără a putea fi oprit de utilizatori, posibil şi trimiţând către Apple datele colectate, a reaprins teoriile conspiraţioniste despre spionarea în masă a utilizatorilor iPhone.

Însă potrivit explicaţiilor oferite de Apple, activarea suspectă a receptorului GPS este rezultatul unei complicaţii de ordin legal, restricţionând folosirea noilor chipuri ultra wideband (UWB) incluse pe telefoanele iPhone 11. Util pentru localizarea altor gadgeturi wireless aflate în apropiere, chipul UWB trebuie dezactivat în anumite locaţii pentru a nu încălca prevederi ale legislaţiei internaţionale vizând folosirea dispozitivelor de localizare. Apple precizează că verificările automate făcute prin intermediul Location Services sunt gestionate exclusiv pe dispozitiv, datele de localizare nefiind transmise mai departe către serverele companiei.

Cert este că aceste verificări automate ale locaţiei vor avea loc în continuare, Apple neavând planuri să limiteze acest comportament în viitor.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult