Apple Maps şi Google Maps forţate prin lege să listeze Crimeea drept parte a Rusiei

28.11.2019
Apple Maps şi Google Maps forţate prin lege să listeze Crimeea drept parte a Rusiei

Serviciile de hărţi şi navigaţie Apple Maps şi Google Maps au cedat presiunilor autorităţilor ruse, marcând de acum Crimeea drept un teritoriu al Rusiei. Această decizie a fost luată după ce guvernul rus a avertizat companiile Apple şi Google că listarea acestui teritoriu drept un teritoriu al Ucrainei este ilegală în Rusia (fiind probabil un gest care atacă suveranitatea statului), însă afişarea în acest mod este valabilă exclusiv pe teritoriul Rusiei.

Dacă intri pe Apple Maps sau pe Google Maps de pe oricare dispozitiv compatibil şi te afli pe teritoriul Rusiei, vei vedea pe hartă Crimeea integrată în Rusia, fără graniţe care să le despartă. Astfel, legea din Rusia este respectată, iar autorităţile sunt mulţumite de reprezentarea cartografică a teritoriului ţării. Atunci când accesezi unul dintre servciile de hărţi din altă regiune însă, lucrurile devin puţin mai complicate.

Atât pe Apple Maps, cât şi pe Google Maps, harta marchează Crimeea ca o entitate separată, cu graniţe desenate între această regiune şi Rusia. Totuşi, adresele de pe hartă nu listează şi o ţară, oferind doar strada, numărul şi oraşul. În schimb, alte localităţi din vecinătate au fie adrese cu ţara setată pentru Ucraina sau Rusia, în funcţie de graniţele mai vechi. De altfel, graniţa între Ucraina şi Crimeea este desenată cu o linie mai groasă decât în alte situaţii, în timp ce graniţa dintre Rusia şi Crimeea nu apare deloc pe hartă.

TechCrunch a primit şi un răspuns de la Google pe acest subiect extrem de dificil de navigat în realitate, pentru a opera atât sub legile statelor, cât şi pentru a oferi o imagine cât mai obiectivă a graniţelor reale:

„Depunem eforturi imense pentru a reprezenta obiectiv regiunile disputate, iar unde avem versiuni locale de Google Maps, respectăm legislaţia locală atunci când afişăm numele ţărilor şi graniţele.”

Aceasta nu este prima dată când companiile au fost nevoite să schimbe anumite lucruri pentru a respecta legislaţia locală. Compania Apple, care spre diferenţă de Google are un magazin de aplicaţii funcţional în China, a fost nevoită să elimine mai multe aplicaţii din AppStore de-a lungul timpului în această regiune, pentru a se conforma cu legislaţia Chinei, care impune cenzură asupra conţinutului disponibil pentru cetăţeni.

De asemenea, Huawei s-a lovit de o problemă similară în Taiwan, unde telefoanele sale recente precum P30, P30 Pro şi Nova 5T au fost interzise pentru că listau în anumite aplicaţii Taiwanul drept o regiune a Chinei şi nu un stat independent.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult