Care este ţara cu cel mai mare trafic de internet mobil. România se poziţionează spre „coada” clasamentului

25.06.2019
Care este ţara cu cel mai mare trafic de internet mobil. România se poziţionează spre „coada” clasamentului

România este una dintre ţările cu cea mai rapidă infrastructură de internet din lume, însă atunci când vine vorba despre internet mobil, utilizatorii autohtoni nu sunt atât de „activi” pe cât ne-am aştepta. Conform unui nou raport realizat de Ericsson pe regiuni, utilizatorul „mediu” din Europa Centrală şi de Est consumă, în medie, aproximativ 4,5 GB de trafic de date mobil pe lună, valoare care este de două ori mai mică decât „campionul” mondial: India.

Ericsson a publicat un raport detaliat despre consumul de date mobil la nivel global, studiul fiind făcut pe regiuni precum America de Nord, America Latină, Europa de Vest, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, Asia de Nord Est, Asia de Sud Est şi Oceania şi în cele din urmă, India.

India este momentan cea de-a treia piaţă mondială de smartphone-uri şi cea în care creşterea este cea mai mare de la an la an. Acest lucru se datorează în primul rând răspândirii internetului mobil şi costurilor scăzute pentru acesta, alături de costuri mici pentru smartphone-uri. Întrucât mulţi dintre utilizatorii de internet din India au utilizat pentru prima dată internetul exclusiv în format mobil, aceasta este principala modalitate pentru a consuma conţinut în orice format.

În prezent, în medie, un utilizator consumă 9,8 GB de date în fiecare lună în India, conţinutul video fiind principalul motiv pentru această creştere. Această valoare este impresionantă, având în vedere că publicul de pe locul al doilea, Asia de Nord Este consumă „doar” 7.1 GB de date pe lună, iar cel din America 7 GB. Cea mai scăzută valoare este în Orientul Mijlociu şi Africa, unde traficul mediu lunar al unui utilizator de mobil este de 3 GB.

De asemenea, dintre utilizatorii din India, doar jumătate au acces la reţele de internet 4G. 48% dintre utilizatori încă folosesc GSM şi EDGE, întrucât infrastructura nu s-a dezvoltat încă. Până în 2024 se aşteaptă ca acoperirea 4G în India să ajungă la 80% dintre utilizatori. Evident, numărul de utilizatori este aşteptat să crească semnificativ în următorii 5 ani, iar traficul de internet „mediu” este aşteptat să se dubleze la 18 GB pe lună.

În aceeaşi perioadă însă sunt aşteptate creşteri mult mai mari în special în Europa de Vest şi America de Nord. Odată cu adopţia tehnologiilor 5G, o mare parte din traficul care se face în prezent prin cablu sau Wi-Fi este aşteptat să treacă pe reţelele telecom. Astfel, în 2024, utilizatorul mediu de internet mobil va ajunge să consume 39 de GB de date luna (de la 7 în prezent) în SUA şi Canada şi până la 32 GB în Europa de Vest (de la 6,7 în prezent).

În regiunea în care se află România, Europa Centrală şi de Est, traficul este aşteptat să crească de patru ori, de la 4,5 la 19 GB în medie pe lună folosind tehnologia mobilă. Această creştere va fi de asemenea asigurată de instalarea noilor reţele 5G din următorii ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult