Ce efecte are asupra copiilor hărţuirea online [STUDIU]

Ce efecte are asupra copiilor hărţuirea online [STUDIU]
Hărţuirea online, cunoscută sub numele de cyberbullying, poate cauza în cazul copiilor depresie, coşmaruri şi anorexie, arată studiul „Growing Up Online – Connected Kids”, realizat de Kaspersky Lab.
 
Cyberbullying-ul este intimidarea intenţionată, persecuţia sau abuzul, cu care copiii şi adolescenţii se pot confrunta pe Internet. 
 
Citeşte şi: Care este vârsta potrivită pentru a-i da unui copil un smartphone?
 
Interesant de remarcat, copiii între 8 şi 16 ani sunt mult mai atenţi la această ameninţare decât părinţii lor. Potrivit studiului, 13% dintre copii şi 21% dintre părinţi consideră cyberbullying-ul inofensiv. În acelaşi timp, 16% dintre copiii intervievaţi se tem mai mult de hărţuirea online decât de cea offline, în timp de jumătate (50%) se tem la fel de mult de ambele tipuri de hărţuire, reală sau virtuală.
 
Părinţii nu ar trebui să minimalizeze pericolele cyberbullying-ului. În ciuda faptului că studiul a arătat că doar 4% dintre copii recunosc că au fost hărţuiţi online (comparativ cu 12%, în realitate), în 7 din 10 cazuri consecinţele au fost traumatizante. 
 
 
Hărţuirea pe Internet le-a afectat serios echilibrul emoţional: părinţii a 37% dintre victime au remarcat o stimă de sine diminuată, 30% – rezultate mai slabe la şcoală, iar 28% au menţionat depresia. În plus, 25% dintre părinţi au afirmat că cyberbullying-ul le-a afectat somnul copiilor şi le-a cauzat coşmaruri (21%). Un alt grup, reprezentând 26% dintre părinţi, a remarcat, în cazul copilului lor, că a început să evite contactul cu alţi copii, iar 20% au descoperit că are anorexie.
 
La fel de îngrijorătoare sunt statisticile care arată că 20% dintre copii au văzut că alţii erau hărţuiţi online, iar în 7% din cazuri, au participat ei înşişi la hărţuirea cuiva. Studiul arată că, adesea, copiii ascund incidentele de cyberbullying de părinţi, ceea ce face mai complicată misiunea de a-i proteja.
 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult