Ce este BitTorrent şi cu ce se mănâncă?

Ce este BitTorrent şi cu ce se mănâncă?
Ce este BitTorrent

Conform statisticilor, tehnologia BitTorrent este răspunzătoare de cea mai mare parte a traficului pe Internet, aproximativ 90%. Asta spune mult despre potenţialul acesteia. Însă mulţi, chiar dacă au auzit de BitTorrent, nu ştiu ce este şi mai ales nu ştiu cum se poate folosi. Alţii poate nici n-au auzit. În oricare din cele două te-ai afla, nu strică să afli ce este şi cu ce se mănâncă BitTorrent.

De la unul la altul şi aşa mai departe

BitTorrent se defineşte simplu ca o tehnologie de transfer a datelor pe Internet. Are la bază principiul P2P. Acesta se deosebeşte se download-urile obişnuite de pe Internet prin faptul că nu este strict legată de un server. În mod normal, fişierele pe care tu le descarci de pe diverse site-uri sunt stocate pe un server care trimite fişierele respective tutror celor care le solicită.

Tehnologia P2P de care se foloseşte BitTorrent trasferă datele între utilizatori. Să presupunem că mai mulţi utilizatori vor să descarce un program. Primul care va face download-ul va avea ca unică sursă calculatorul care stochează programul respectiv. Al doilea utilizator care începe download-ul va avea deja două surse: calculatorul care a stocat fişierul de la începul şi cel al primului utilizator. Şi tot aşa. Cu cât există mai multe surse, cu atât transferul este mai rapid, până la limita permisă de tipul conexiunii.

BitTorrent

Pentru optimizarea transferului, BitTorrent împarte fişierele în bucăţi mici (între 64 KB şi 1 MB) pe care le primeşte/trimite aleator. Transferul nu începe neapărat cu primele părţi ale unui fişier. Se transferă aleator diverse bucăţi. Astfel, descărcarea unui fişier sa face luând câte o parte din fiecare sursă.

BitTorrent face trafic în ambele sensuri: download şi upload. Ambele în direcţii multiple, la calculatoarele care au cerut sau stochează fişierul respectiv. Datorită segmentării fişierelor, upload-ul poate începe imediat cum a început download-ul, nu neapărat la sfârşitul acestuia. Cum au fost transferate primele segmente, acestea sunt trimise mai departe la cei care le solicită (upload).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News