CERT-RO avertizează despre atacuri ransomware asupra computerelor din domeniul sănătăţii

19.06.2019
CERT-RO avertizează despre atacuri ransomware asupra computerelor din domeniul sănătăţii

CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), avertizează instituţiile din domeniul sănătăţii despre răspândirea unui nou atac de tip malware asupra sistemelor informaţice. Aceste atacuri erau îndreptate înainte către utilizatorii „casnici”, însă acum atacurile par să fie concentrate mai mult către spitale şi alte unităţi din acest domeniu.

Instituţia oferă câteva sfaturi pentru cei care lucrează în astfel de unităţi de lucru, fie că este vorba despre personalul medical, sau de angajaţii care se ocupă de serviciile IT, pentru prevenirea „infectării” computerelor:

  • nu deschideţi fişierele primite prin e-mail decât în situaţia în care cunoaşteţi expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresaţi-vă personalului de specialitate
  • evitaţi accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiţi (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asiguraţi-vă că aveţi un backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea
  • asiguraţi-vă că dispozitivele pe care le utilizaţi atunci când navigaţi online sunt updatate şi au instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • apelaţi numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • accesaţi ghidurile puse la dispozţie pe site-ul CERT-RO

Atacurile de tip ransomware infectează sistemele şi blochează accesul utilizatorilor la datele de pe acestea. Pentru deblocare, atacatorii de obicei cer sume de bani, care în general trebuie trimise în criptomonede, aceste metode de plată fiind descentralizate şi anonime, fiind aproape imposibilă urmărirea destinatarului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult