Două site-uri din Deep Web care vindeau droguri, arme şi carduri furate au fost închise după o operaţiune majoră de securitate cibernetică

Două site-uri din Deep Web care vindeau droguri, arme şi carduri furate au fost închise după o operaţiune majoră de securitate cibernetică

O anchetă privind infracţiuni cibernetice efectuată de autorităţile din ţări europene şi din SUA a condus la închiderea site-urilor Alphabay şi Hansa Market, reţele ilegale de vânzări din zonele online obscure (Deep Web) care efectuau tranzacţii de zeci de milioane de dolari cu droguri, arme şi carduri furate.

Investigaţia reprezintă cea mai puternică acţiune internaţională împotriva reţelelor online pentru vânzarea mărfurilor ilegale, scrie cotidianul Financial Times într-un articol intitulat „O operaţiune cibernetică mondială a condus la închiderea bazarurilor online obscure – Website-urile comercializau droguri, arme şi carduri furate, având lunar tranzacţii de zeci de milioane de dolari”.

Site-ul Alphabay era cel mai mare spaţiu de tranzacţionare de acest fel din lume, iar Hansa Market ocupa locul al treilea.

Operaţiunea de securitate cibernetică a fost efectuată de zeci de agenţii guvernamentale din ţări precum Statele Unite, Olanda, Thailanda, Canada, Marea Britanie, Franţa şi altele.
„Au reuşit să prindă cei mai mari peşti din mare”, explică Nicolas Christin, profesor la Universitatea Carnegie Mellon specializat în studierea website-urilor de vânzări.

Alphabay a efectuat tranzacţii de peste un miliard de dolari de la înfiinţarea în anul 2014, confirmă Agenţia UE a poliţiei (Europol), vânzările fiind în bitcoin sau în alte criptomonede. Alphabay avea zilnic tranzacţii cuprinse între 600.000 şi 800.000 de dolari, potrivit studiilor efectuate de Nicholas Christin, având o amploare de două ori mai mare decât Silk Road, celebrul site al Internetului obscur închis de autorităţi în anul 2013.

Autorităţile au depus eforturi ani întregi pentru destructurarea acestor website-uri de vânzări ilegale, greu de localizat deoarece utilizează soft-uri dispersate în reţeaua Tor, care asigură anonimatul utilizatorilor, făcând aproape imposibilă detectarea lor.

Oficiali olandezi au preluat controlul asupra Hansa Market la sfârşitul lunii iunie, continuând funcţionarea în mod incognito pentru a colecta date despre utilizatori, precizează Europol. Pe 4 iulie, anchetatorii au închis Alphabay, dar fără a dezvălui implicarea, generând speculaţii că fondatorul site-ului ar fi fugit cu banii.

Însă, pe 5 iulie, fondatorul Alphabay – Alexandre Cazes, un canadian în vârstă de 25 de ani care trăia extravagant în Thailanda – a fost arestat de autorităţile thailandeze. Alexandre Cazes a murit în închisoare săptămâna trecută, în ceea ce pare a fi o sinucidere, potrivit Departamentului de Justiţie din SUA.

După închiderea Alphabay, mulţi utilizatori au migrat spre Hansa Market, ceea ce le-a permis anchetatorilor olandezi să colecteze peste 10.000 de adrese ale clienţilor, anunţă Interpol. Joi, oficiali din ţările participante la operaţiune au dezvăluit implicarea, închizând definitiv site-ul Hansa Market.

„Internetul obscur se dezvoltă, devenind un centru al infracţionalităţii. Acest lucru reprezintă o ameninţare pentru societăţile şi economiile noastre şi trebuie combătută doar prin eforturi comune la nivel mondial”, afirmă Dimitris Avramopoulos, comisarul UE penru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie.

Alphabay comercializa peste 250.000 de tipuri de droguri şi alte substanţe chimice interzise şi peste 100.000 de serii ale unor carduri bancare furate, precizează Europol.

„Avem de-a face cu noi provocări, din partea unor organizaţii infracţionale transnaţionale care cred că pot comite acte ilegale în Internetul obscur fără a fi sancţionate. Aceasta probabil este una dintre cele mai importante investigaţii din 2017 – reuşindu-se destructurarea celor mai mari entităţi obscure de tranzacţionare din istorie”, a declarat Jeff Sessions, procurorul general din Statele Unite.

Însă experţii atrag atenţia că închiderea celor două site-uri de tranzacţii ilegale va îndrepta atenţia utilizatorilor spre alte servicii similare ale Internetului obscur. „Operaţiunea nu înseamnă automat că se rezolvă ceva, deoarece există alte website-uri de tranzacţionare, sunt numeroase alte magazine online. Din ceea ce am văzut în trecut, clienţii se mută spre alte site-uri de acest tip”, explică analistul Nicolas Christin.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult