Facebook, acuzat că a folosit sute de angajaţi pentru a transcrie mesajele vocale ale utilizatorilor în formă text

14.08.2019
Facebook, acuzat că a folosit sute de angajaţi pentru a transcrie mesajele vocale ale utilizatorilor în formă text

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, administratorii Facebook au recurs în mod sistematic la ascultarea schimburilor de mesaje vocale între utilizatorii reţelei de socializare, folosind mii de operatori plătiţi prin intermediul unor subcontractori.

Aparent, persoanele angajate aveau sarcina de a asculta schimburile de mesaje vocale şi transcrie cuvintele rostite în formă text, totul fără ştirea persoanelor vizate. Nu este clar la ce anume foloseau transcrierile manuale ale mesajelor vocale, din moment ce un rezultat similar putea fi obţinut şi cu ajutorul unui software pentru recunoaştere vocală, fără ca acestea să ajungă la urechile unor persoane străine.

Facebook a confirmat practica verificării mesajelor audio folosind angajaţi, însă dă asigurări că va renunţa la aceasta, urmând exemplul altor companii din industrie. În mesajul oficial, reprezentanţii Facebook nu au uitat să menţioneze că ascultarea mesajelor era folosită în egală măsură şi de rivalii Apple şi Google, sub pretextul de a ajuta la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.

În cazul Facebook, ascultarea şi transcrierea manuală a mesajelor vocală avea rolul de a „verifica dacă algoritmii AI dezvoltaţi de Facebook interpretează corect mesajele”. Altfel spus, schimburile de mesaje vocale sunt permanent ascultate de Facebook, efortul de a colecta cât mai multe informaţii despre utilizatori reţelei continuând chiar şi atunci când nu sunt folosite mesaje text.

Descrise de Mark Zuckerberk drept „teorii conspiraţioniste”, acuzaţiile aduse de senatorul american Gary Peters şi confirmate acum de Facebook ar putea atrage compania într-un nou scandal. Dezvăluirea făcută de Bloomberg vine după ce însuşi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberk, a negat în faţa congresului SUA că Facebook ar asculta schimburile de mesaje audio între utilizatori, cu scopul ajustării conţinutului din News Feed sau informarea agenţiilor de publicitate.

 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult