Facebook propune utilizatorilor să încarce pozele nud în reţeaua de socializare

08.11.2017
Facebook propune utilizatorilor să încarce pozele nud în reţeaua de socializare

Facebook vine cu o propunere cel puţin ciudată, dar care ar putea împiedica folosirea reţelei de socializare în scopul distribuirii publice a pozelor indecente găsite în telefoanele utilizatorilor.

Cunoscut sub denumirea  de „revenge porn”, fenomenul se manifestă prin distribuirea pozelor din colecţia personală a victimelor, unele putând fi chiar nuduri obţinute cu acordul protagoniştilor, în mediul public, cu scopul răzbunării şi defăimării persoanei vizate.

Lucrând în colaborare cu autorităţile australiene, Facebook a anunţat o iniţiativă menită nu doar să limiteze propagarea conţinutului pornografic după ce a ajuns pe internet, ci să împiedice cu totul publicarea acestuia.

În cadrul programului pilot desfăşurat deocamdată doar pe teritoriul Australiei, utilizatorii Facebook care sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca poze din colecţia personală ar fi putut ajunge în posesia unor persoane rău intenţionate trebuie să anunţe mai întâi un reprezentant al autorităţii locale competente şi să răspundă câtorva întrebări conţinute într-un document, care este trimis apoi către Facebook. În urma solicitării primite, un reprezentant al reţelei de socializare va contacta persoana în cauză pentru a solicita trimiterea imaginilor în cadrul unei sesiuni Facebook Messenger.

Imaginile nu sunt vizionate şi nu sunt stocate pe serverele Facebook. În schimb, un sistem computerizat asistat cu tehnologii AI va analiza fiecare imagine, stabilind o semnătură digitală care poate fi folosită ulterior pentru descoperirea duplicatelor. Astfel, dacă altcineva va încerca să posteze aceeaşi imagine pe Facebook sau Instagram, tentativa va fi blocată automat iar contul de utilizator adus în atenţia autorităţilor.

Rămâne de văzut cât de eficient este acest sistem de filtrare şi dacă nu cumva poate fi păcălit modificând imaginile într-o aplicaţie pentru editat poze. De departe, cea mai mare problemă va fi convingerea victimelor să ceară ajutor într-o problemă atât de sensibilă, trimiterea pozelor compromiţătoare unui reprezentant Facebook implicând un nivel de încredere greu de acordat în condiţii obişnuite.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult