Foxconn, cel mai mare producător de electronice din lume, a ajuns vacă de muls pentru Microsoft

17.04.2013
Foxconn, cel mai mare producător de electronice din lume, a ajuns vacă de muls pentru Microsoft

Microsoft a acordat companiei taiwaneze Foxconn, responsabilă pentru aproximativ 40% din volumul total de echipamente electronice de consum fabricate la nivel mondial, cel mai profitabil contract de licenţiere încheiat până acum pentru folosirea unor tehnologii Microsoft. Acesta prevede plata unei taxe companiei din Redmond pentru fiecare dispozitiv ieşit din fabricile Foxconn echipat cu sistemul de operare Android sau Chrome OS.

Foxconn, cel mai mare producător de electronice din lume a ajuns vacă de muls pentru Microsoft

Aceasta este doar cea mai recentă victorie pentru Microsoft, obţinută în urma unei campanii ce are drept scop constrângerea tuturor companiilor care produc telefoane bazate pe sistemul Android la plata unei taxe de licenţiere pentru tehnologiile deţinute de gigantul software. Campania s-a dovedit atât de profitabilă pentru Microsoft încât bilanţul pentru finalul anului 2011 a ajuns să raporteze venituri mai mari din licenţierea tehnologiilor brevetate decât întreg profitul obţinut cu platforma Windows Phone pentru telefoane mobile.

 Foxconn produce aproximativ 40% dintre echipamentele electronicele de consum vândute la nivel mondial

Potrivit informaţiilor furnizate chiar de Microsoft, mai mult de jumătate dintre telefoanele cu sistem Android livrate la nivel global provin de la companii ce plătesc taxe de licenţiere. Lista plătitorilor de taxe către Microsoft include nume grele ca Samsung, LG şi HTC, la care se vor adăuga acum şi multe alte companii care apelează la fabricile Foxconn pentru producerea dispozitivelor vândute sub brand propriu. Pe lângă modele smartphone şi tablete, lista dispozitivelor taxate de Microsoft include şi numeroase televizoare din categoria Smart TV.

În prezent Motorola este printre puţinele companii importante care rezistă încă presiunilor Microsoft, susţinută de în demersurile legale de Google, deţinătorul fabricilor sale şi a platformei Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult