Google a anunţat Project Fi şi a intrat pe piaţa operatorilor de telefonie

Google a anunţat Project Fi şi a intrat pe piaţa operatorilor de telefonie

Zvonul conform căruia Google va deveni un operator de telefonie mobilă datează de la începutul acestui an, iar compania l-a confirmat ieri seară prin anunţarea serviciului Project Fi. Disponibil doar pe teritoriul Statelor Unite, acest nou serviciu este însă interesant deoarece dezvăluie  modul în care gigantul Internetului consideră că ar trebui să funcţioneze un operator de telefonie modern.

Construirea unei infrastructuri telecom este o sarcină de durată care necesită resurse financiare consistente, deci nu este de mirare că Google a ales să devină un operator de telefonie virtual. Project Fi foloseşte infrastructura operatorilor nord-americani Sprint şi T-Mobile, la care se adaugă o infrastructură Wi-Fi cu circa un milion de hotspot-uri. Această reţea Wi-Fi va fi folosită ori de către ori este posibil şi se va integra în mod transparent cu reţelele de date, Google folosind probabil Wi-Fi Passpoint pentru a elimina autentificările suplimentare şi securizarea conexiunii.

Conform unei hărţi publicate de către Google, Project Fi oferă servicii 3G şi 4G zona de est a Statelor Unite şi în câteva zone dens populate din vest, în timp ce câteva regiuni din Canada şi Mexic oferă doar acoperire 2G. În mod interesant, Google menţionează că viitorii clienţi Project Fi vor avea acoperire şi în alte 120 de ţări, însă aceştia vor trebui să se mulţumească cu rate de transfer de numai 256 Kbps.

În acest moment, Project Fi este disponibil doar pe teritoriul Statelor Unite, doar pe baza unei invitaţii şi doar pentru utilizatorii care deţin sau doresc să cumpere un telefon Nexus 6. Compania afirmă că această limitare este generată de compatibilitatea cu tipul specific de cartelă SIM folosită pentru Project Fi şi de suportul bogat pentru radiofrecvenţe al modemului din Nexus 6.

Modul de lucru al serviciului Project Fi seamănă cu cel al vechiului Google Voice. Compania va asocia un număr telefonic cu contul utilizatorului, iar acesta va putea prelua convorbiri atât pe telefonul principal cât şi pe celelalte terminale Android pe care s-a autentificat şi a instalat Hangouts.

Deoarece tarifele sunt concepute pentru piaţa nord-americană, este destul de greu să le comparăm cu cele autohtone. Astfel, Project Fi va oferi un abonament de bază lunar în valoare de 20 de dolari va include convorbiri şi SMS-uri nelimitate în SUA, SMS-uri internaţionale nelimitate, convorbiri internaţionale la un preţ de 20 de cenţi pe minut şi serviciul de roaming.

Pentru date, utilizatorul va trebui să plătească 10 dolari pentru fiecare gigabyte consumat (inclusiv în roaming), însă traficul neconsumat va fi reportat sub formă valorică şi va putea fi utilizat în lunile următoare.

Chiar dacă Project Fi este inaccesibil pentru utilizatorii din afara Statelor Unite, planurile Google sunt interesante deoarece arată modul în care companie vede viitorul telefoniei mobile: abonamente nu neapărat ieftine, dar simplu de înţeles şi fără cheltuieli inutile suplimentare, integrare masivă cu infrastructurile Wi-Fi, roaming inclus în mod implicit şi asistenţă tehnică non-stop.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News