Google Chrome nu va mai afişa indicatorul „Secure” pentru site-urile accesate folosind conexiuni criptate

18.05.2018
Google Chrome nu va mai afişa indicatorul „Secure” pentru site-urile accesate folosind conexiuni criptate

Începând cu luna februarie a acestui an, browserul Chrome marchează toate site-urile accesate prin conexiuni HTTP ca fiind nesigure. Alternativ, orice website vizitat printr-o conexiune criptată pentru care a fost emis un certificat HTTPS valid primeste indicatorul „Secure” afişat pe fundal de culoare verde.

Cu impact mai degrabă psihologic, cele două masuri au avut drept scop promovarea introducerii la scară largă a conexiunilor HTTPS, sub „ameninţarea” scăderii numărului de afişări obţinute de pe urma vizitatorilor.

În mare parte, planul Google şi-a atins scopul, folosirea conexiunilor HTTPS reprezentând noul standard, pentru care afişarea cvasi-permanentă a unui indicator dedicat nu ar trebui să fie necesară. Drept consecinţă, Google va reveni la modul de afişare anterior, fără indicator în dreptul adresei web. În schimb, site-urile care nu folosesc tehnologii de criptare a conexiunii vor avea indicatorul (!) afişat în partea stângă, respectiv indicatorul „Not secure” scris cu litere roşii dacă certificatul HTTPS este expirat sau invalid. În cel de-al doilea caz, alerta afişată mai strident ar putea indica compromiterea site-ului respectiv de către hackeri.

Astfel, începând cu luna septembrie Google va înlocui expresia „Secure” cu simbolul unui lacăt, urmând ca etichetarea conexiunilor HTTPS să fie abandonată definitiv începând cu luna octombrie, prin lansarea versiunii Chrome 70.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult