Google face concesii, conflictul cu UE ar putea fi aplanat în cursul acestei săptămâni

Google face concesii, conflictul cu UE ar putea fi aplanat în cursul acestei săptămâni

Potrivit unor stiri, acum o săptămână, mai multe companii celebre organizate sub umbrela Fairsearch Europe au înaintat către Uniunea Europeană o plângere referitoare la practicile companiei Google, considerate abuzive de către aceştia. Plângerea a completat practic o anchetă pornită chiar de către Uniunea Europeană acum aproape trei ani, iar compania incriminată se pare că a propus deja o serie de concesii.

Conform unor surse citate de Reuters, care au dorit să-şi păstreze anonimatul din cauza sensibilităţii subiectului, Google a propus la sfârşitul săptămânii trecute o serie de îmbunătăţiri ale modului de prezentare a rezultatelor în care apar recomandări pentru propriile servicii. Google deţine în prezent circa 96 de procente din totalul căutărilor efectuate de pe terminalele mobile şi 70 de procente din piaţa sistemelor de operare mobile.

Google a propus afişarea explicită a denumirii serviciilor proprii care sunt afişate în lista de rezultate, afişarea a trei rezultate promovate în mod similar pentru serviciile rivalilor săi şi, în cazul serviciilor comerciale, afişarea sub forma unei reclame în locul unei poziţii preferenţiale în cadrul listei de rezultate. Alte schimbări se referă la relaxarea condiţiilor impuse companiilor care achiziţionează spaţii publicitare în cadrul Search sau altor servicii Google şi oferirea unor modalităţi de filtrare a conţinutului publicat de terţi pe care aceştia nu doresc ca Google să-l indexe sau să-l preia.

Testarea acestor schimbări ar putea începe chiar în cursul acestei săptămâni, însă reprezentaţii părţii adverse consideră că acestea sunt insuficiente. În cazul în care propunerile Google vor fi acceptate de Uniunea Europeană, acestea vor deveni obligatorii pentru companie timp de cinci ani şi vor permite închiderea anchetei, însă încălcarea lor va putea fi penalizată cu daune care vor putea urca până la 5 miliarde de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News