Google va folosi tehnologii AI pentru a da note pozelor încărcate de utilizatori, în funcţie de cât de frumoase sunt

Google va folosi tehnologii AI pentru a da note pozelor încărcate de utilizatori, în funcţie de cât de frumoase sunt

Google Photos oferă de ceva timp indexarea automată a pozelor pe baza obiectelor identificate în imagini, însă nimeni nu avea pretenţia ca sistemul AI dezvoltat de Google să se transforme peste noapte într-un critic de artă.

În ideea de a ajuta utilizatorii să aleagă mai uşor pozele cele mai reuşite pentru distribuirea pe reţelele de socializare, Google a extins capabilităţile algoritmilor procesare neurală folosiţi la analizarea obiectelor pentru a ţine cont şi de conţinutul imaginii în ansamblu.

Având drept referinţă o vastă arhivă de poze foarte reuşite, unele fiind chiar premiate în concursuri de fotografie, sistemul Neural Image Assessment (NIMA) acordă un punctaj care reflectă aspecte de ordin estetic şi tehnica obţinerii imagini. Acolo unde nu sunt disponibile imagini de referinţă care să poată fi comparate, algoritmii AI pot apela şi la modele statistice pentru a evalua cât de reuşită este poza analizată.

În primă fază, scanarea automată poate separa imaginile neclare sau expuse incorect de pozele reuşite, propunând apoi editarea manuală sau corecţia automată a problemelor detectate, aplicând filtre care ţintesc obţinerea unor rezultate cât mai plăcute din punct de vedere estetic. Aflat la stadiul de testare, sistemul NIMA ar putea scuti în cele din urmă utilizatorii de nevoia retuşării manuale imaginilor, totodată ţinând loc şi de ghid în alegerea celor mai reuşite poze. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult