HP vinde brevetele pentru platforma webOS, sperând să-şi salveze veniturile aflate în declin

24.10.2013
HP vinde brevetele pentru platforma webOS, sperând să-şi salveze veniturile aflate în declin

La mai bine de doi ani după ce a lansat ultimul produs bazat pe sistemul WebOS, HP încearcă să vândă o parte din portofoliul de brevete rămas după achiziţionarea companiei Palm.

În urma tranzacţiei finalizate în anul 2010, HP a continuat dezvoltarea sistemului webOS, lansând în cele din urmă o serie de produse bazate pe acesta, printre care modelul smartphone Palm Pre 2 şi tableta HP Touchpad. Din păcate succesul sperat a întârziat să apară, ducând în cele din urmă la abandonarea planurilor pentru divizia HP mobile. Cât despre WebOS, sistemul a fost transformat în platformă open source, iar codul sursă vândut către LG în luna februarie 2013.

HP vinde brevetele pentru platforma webOS, sperând să compenseze veniturile în declin

Totuşi, HP a păstrat controlul asupra majorităţii brevetelor asociate, negociind cu LG doar un acord de licenţiere în urma căruia sunt cedate drepturile asupra sistemului WebOS la nivel de proiect. Acest detaliu s-ar putea dovedi de folos în demersurile făcute pentru a  salvarea companiei ale cărei venituri au scăzut în ultimul trimestru cu 8%. Potrivit publicaţiei Bloomberg, acordul în urma căruia LG va lansa anul viitor noi modele de televizoare cu sistem webOS nu afectează ambiţiile HP pentru vânzarea portofoliului de brevete. În afară de acestea, HP mai deţine controlul şi asupra serviciilor cloud webOS, ce ar putea constitui o nouă sursă de venituri.

Potrivit dezvăluirilor făcute de surse ce au preferat să-şi păstreze anonimatul, HP a înlăturat o parte din condiţiile ce ar fi făcut colecţia de brevete mai puţin atractivă, iar acum se află în căutare de potenţiali cumpărători interesaţi. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult