Internetul românesc conform Akamai: broadband bun, conexiuni mobile lente

24.07.2013
Internetul românesc conform Akamai: broadband bun, conexiuni mobile lente

Akamai este una dintre acele companii care nu au o notorietate amplă, însă de al cărei aport ne bucurăm zilnic fără să ştim deoarece multe din site-urile majore folosesc reţeaua sa de distribuţie şi replicare a conţinutului. Compania a actualizat raportul său trimestrial „State of the Internet”, care înfăţişează evoluţia conexiunilor Internet din întreaga lume, iar România se află printre ţările fruntaşe.

Conform datelor publicate de Akamai, primul trimestru al acestui an a marcat o creştere anuală de 17 procente a traficului de date la nivel global şi atingerea unei rate de transfer globale medii de 3,1 Mbps. În acelaşi interval de 12 luni, traficul conexiunilor de date mobile s-a dublat, având o pondere tot mai mare din totalul conexiunilor Internet analizate.

În topul celor mai bune viteze de transfer, România s-a situat pe locul al treilea, după Hong Kong şi Japonia, cu o rată de transfer de 47,9 Mbps, o creştere de 23 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ponderea conexiunilor Internet de mare viteză este însă mică, România situându-se în topul vitezelor medii de transfer pe locul 15, cu o viteză de 7,5 Mbps, în creştere cu 13 procente, şi pe locul 16 în topul conexiunilor mai rapide de 10 Mbps. Campionii vitezelor medii de transfer sunt Coreea de Sub, Japonia şi Hong Kong cu 14,2 Mbps, 11,7 Mbps şi, respectiv, 10,9 Mbps.

Atunci când vine vorba de performanţele conexiunilor mobile, România nu mai sta tot atât de bine. Cu o viteză medie de transfer de 1,1 Mbps şi una maximă de 7,4 Mpbs, România se află departe de Rusia, campioana vitezelor medii de transfer cu 8,6 Mbps, sau Hong Kong, unde viteza maximă de transfer s-a ridicat la 45,6 Mbps, ţara noastră nereuşind să se califice în grupul celor 57 de ţări care oferă viteze maxime de peste 10 Mbps.

Întregul raport Akamai State of the Internet poate fi descărcat de pe site-ul companiei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News