Joost, televiziunea viitorului

Aşa cum prezicea şi părintele Internetului, Vint Cerf, viitorul televiziunii este online. Numai că previziunea sa, venită în urmă ceva mai bine de o lună, a fost precedată de un proiect îndrăzneţ născut încă din 2006. Este vorba, bineînţeles de Joost (se pronunţă ca juiced), serviciu care îţi pune la dispoziţie gratuit sute de emisuni şi seriale TV. La început însă, era cunoscut sub numele de cod The Venice Project. Creatorii săi sunt Niklas Zennström şi Janus Friis, oameni ce stau la originea altor servicii care au revoluţionat Internetul, în special comunicarea şi transferul de fişiere, cum sunt Skype şi Kazaa.

Scopul lui Joost este acela de a oferi gratuit o paletă cât mai largă de seriale şi emisiuni TV. Pentru aceasta, proprietarii săi au semnat contracte cu producatori precum Viacom (deţine Paramount Pictures, BET Networks şi MTV Networks), Warner Music şi Indianapolis Motor Speedway Productions. Un alt producător important aflat pe lista de viitoare contracte este FOX Networks.

Pentru a te bucura de numeroasele emisiuni şi seriale transmise de Joost trebuie să faci două lucruri. Prima oară trebuie să-ţi faci cont. Până nu de mult crearea conturilor nu se putea face decât pe bază de invitaţie. Însă din 2 octombire, odată cu lansarea verisunii 1.0 beta, Joost este deshis pentru oricine. Apoi trebuie să descarci şi să instalezi programul cu acelaşi nume. Vei avea nevoie de numele şi parola pe care ţi le-ai ales când ţi-ai făcut contul pentru a deschide programul.

Joost

Pentru transmiterea conţinutului, Joost foloseşte tehnologia P2P TV. Aceasta oferă o viteză mult mai bună decât transferul clasic al informaţiilor pentru că fiecare utilizator face în acelaşi timp şi download şi upload (pentru a trimite la alţii) la emisunile pe care le urmăreşte. Astfel, sunt mai multe surse şi mai apropiate geografic (pentru că tehnologia P2P stabileşte conexiunile pe principiul proximităţii), ceea ce contribuie la creşterea vitezei de transfer.

Joost acoperă toată gama de emisuni şi seriale TV. Include posturi de desene animate, comedie, documentare, dramă, lifestyle, muzică, sport şi ştiri. Poţi consulta lista completă de posturi pentru a vedea întreagă ofertă Joost.