Joost, televiziunea viitorului

Interfaţa programului este împărţită în 3 componente majore. Cea mai importantă este, bineînţeles, vizualizarea propriu-zisă a emisiunilor. Aceasta afişează în parea de jos a ecranului un panou cu toate instrumentele prin care poţi controla redarea şi selectarea emisiunilor TV. Se asemănă destul de mult cu panourile de control ale unor playere multimedia populare gen Media Player Classic sau BSPlayer.

Joost

A două componentă este lista posturilor TV. Posturile sunt grupate pe canale tematice: cele pentru copii se regăsesc la Cartoons & Animation, cele de muzică la Muzică etc. Însă aceste canale nu sunt bătute în cui. Poţi să le rearanjezi după bunul plac, să muţi porturile în alte liste şi să creezi liste noi, respectiv să le ştergi. Dacă te rătăceşti în nesfărşitele liste de emisiuni şi seriale îţi recomand să apelezi la funcţia de căutare din partea superioară a ferestrei.

În fine, a treia componentă a programului este cea socială. Joost oferă sub forma widget-urilor o serie de instrumente prin care încurajează interacţiunea dintre utilizatori. Cu aceste widget-uri se poate discuta pe seama unei emisiuni în cadrul programului, se poate posta direct pe blog, se pot aplica calificative şi chiar se pot urmări ştirile recepţionate prin RSS.

Joost

Dincolo de faptul că Joost - ca serviciu - necesită o conexiune decentă la Internet, Joost - programul - este destul de lacom când vine vorba de resurse. În special memorie RAM îi place, dar nici gradul de ocupare al procesorului nu-i displace. Dacă te întrebi din ce scot profit producătorii dacă serviciul este gratuit, răspunsul e simplu: reclame video, scurte, inserate între emisuni.

Joost nu este singurul serviciu de acest gen dar este cel mai popular şi oferă cel mai bogat (peste 15.000 de emisiuni şi seriale, peste 250 de posturi TV) şi mai variat conţinut. Dacă vrei să te obişnuieşti cu modul în care va arăta televiziunea în viitorul nu foarte îndepărtat, îţi recomand Joost.