Localizarea automată a apelurilor de urgenţă la 112, activată la nivelul întregii ţări

02.04.2020
Localizarea automată a apelurilor de urgenţă la 112, activată la nivelul întregii ţări

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă că funcţia de localizarea automată a coordonatelor geografice pentru apelurile la numărul de urgenţă 112 este activă şi folosită în mod automat pentru toate apelurile iniţiate de pe dispozitive smartphone. Facilitatea a fost implementată prin colaborarea cu operatorii de telefonie mobilă şi în parteneriat cu Google şi Apple.

Tehnologia Advanced Mobile Location (AML) permite transmiterea către sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, exclusiv pe durata apelului de urgenţă. AML vine şi în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire care trimit SMS la 113 de pe telefoanele cu sistem de operare Android.

Important de ştiut, funcţionalitatea AML este activată automat pentru vasta majoritate a dispozitivelor smartphone, nefiind necesară instalarea de componente sau aplicaţii suplimentare, acurateţea coordonatelor de localizare transmise automat fiind de ordinul metrilor/zecilor de metri. Totuşi, anumite dispozitive furnizate de branduri mai puţin cunoscute sau fără prezenţă oficială în piaţa europeană, cum ar fi modele smartphone comandate din ofertele magazinelor cu livrare din China, ar putea să nu suporte tehnologia AML. Deşi comercializarea acestora este interzisă prin lege pe teritoriul României, cei care le folosesc sau le procură prin canale neoficiale nu sunt obligaţi să renunţe la ele.

La acest moment, AML funcţionează în toată ţara, iar când cetăţenii sună la 112, operatorii STS şi dispecerii agenţiilor de intervenţie au la dispoziţie coordonatele geografice cu o acurateţe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaţionale şi am integrat toate configuraţiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislaţiei pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanţat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021.”, a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Condiţii pentru funcţionarea sistemului AML/ELS pe Android:

  1. telefonul trebuie să dispună de sistemul de operare Android, începând cu versiunea OS 4.0 sau superior şi să aibă Serviciile Google Play instalate;
  2. utilizatorul să nu fi optat în prealabil la dezactivarea serviciului ELS, din setările de localizare ale telefonului său;
  3. telefonul trebuie să fie înregistrat într-o reţea mobilă din România, cu acces la servicii de SMS şi/sau internet;
  4. telefonul trebuie să aibă integrate funcţiile de GPS şi WiFi.

Cum funcţionează ELS?

Serviciul Android ELS recunoaşte când un utilizator efectuează un apel de urgenţă la 112 sau când se transmite un SMS la 113 şi va calcula locaţia folosind mai multe surse de localizare (AGPS, reţea mobilă, WiFi şi senzori din telefon). Locaţiile ELS sunt calculate pe dispozitiv şi trimise prin SMS şi/sau internet, direct către Sistemul 112 utilizând protocoale standard din industrie.

Când nu funcţionează ELS?

  1. nu funcţionează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive;
  2. nu funcţionează dacă telefonul este setat pe modul avion;
  3. nu funcţionează pentru telefoanele cu nivelul bateriei sub 10%.

Condiţii pentru funcţionarea sistemului AML pe iPhone:

  1. sistemul de operare al telefonului trebuie să fie actualizat la versiunea 13.4;
  2. telefonul trebuie să fie înregistrat într-una din reţelele mobile din România cu care Apple are acord în implementarea AML;
  3. telefonul trebuie să aibă acces la serviciul de SMS.

Cum funcţionează AML pe telefoanele iPhone?

Când un utilizator iniţiază un apel la numărul de urgenţă 112, telefonul iPhone calculează poziţia integrând date din mai multe surse, cum ar fi sistemele de sateliţi şi reţelele WiFi. Ulterior, coordonatele sunt împachetate într-un SMS care este transmis direct către Serviciul 112, fără a mai fi nevoie de vreo operaţiune.

Când nu funcţionează AML pe telefoanele iPhone?

  • nu funcţionează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive;
  • la transmiterea de mesaje de urgenţă către serviciul SMS 113.

Conform raportului Asociaţiei Europene a Numărului de Urgenţă 112 (EENA) din 2019, la nivel european, rata de succes pentru AML este de până la 65%. Din acest motiv, cetăţenii care sună la numărul 112 sunt rugaţi să ofere şi să confirme pe cât posibil detaliile privind locaţia lor, evitând astfel folosirea unor informaţii eronate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult