Microsoft anunţă Live Mesh, un sistem de operare online

Microsoft anunţă Live Mesh, un sistem de operare online

Poate că mulţi au crezut că mutatul online al programelor de PC este doar o poveste pe care eu şi alţii am tot spus-o în ultimii ani. Însă iată că povestea prinde contur şi Microsoft intră în horă cu nici mai mult, nici mai puţin de un sistem de operare online, numit Live Mesh.

Sistemele de operare online nu sunt altceva decât nişte site-uri Web dezvoltate în aşa fel încât să reproducă interfaţa şi parţial funcţiile unui sistem de operare (de obicei Windows sau Mac OS). Acestea oferă, de regulă, funcţii de comunicare (e-mail, messenger), multimedia (playere MP3 şi video) şi de informare (RSS). Unele oferă în plus şi spaţiu de stocare pe care utilizatorul poate salva documente, MP3-uri etc. Aşa este, de exemplu, Desktoptwo, despre care am scris cu ceva timp în urmă şi cam la fel va fi şi Live Mesh al celor de la Microsoft.

Declaraţiile făcute de oficialii Microsoft cu ocazia conferinţei de presă în care a fost anunţat Live Mesh nu oferă foarte multe amănunte. Discursurile s-au concentrat mai mult pe filosofia care stă în spatele unui astfel de serviciu. Un lucru este clar: Live Mesh nu va înlocui Windows şi va fi doar o completare a cestuia.

Live Mesh

Nu au fost anunţate aplicaţiile care vor alcătui Live Mesh însă au fost amintite două facilităţi care vizează direct utilizatorul final. Prima dintre acestea este posibilitatea sincronizării fişierelor pe mai multe calculatoare conectate la Internet. Utilizatorul poate alege câte un director de pe fiecare calculator conectat la Internet la care are acces, iar conţinutul acestora va fi sincronizat prin intermediul Live Mesh. A doua este Remote Desktop şi va permite accesul la Windows-ul de acasă, din interfaţa Live Mesh, când te afli la serviciu, de exemplu.

Deocamdată, Live Mesh este în stadiu de Technical Preview. Pentru a testa serviciul trebui să te înscrii pe această pagină şi să aştepţi să fii invitat de Microsoft.

Chiar dacă nu sunt decât informaţii limitate despre Live Mesh, este clar că migrarea online a aplicaţiilor primeşte un boost bine-meritat cu această ocazie. De obicei, orice tehnologie promiţătoare aflată la început de carieră este avantajată de intrarea pe piaţă a unei companii importante. Aşa va ajunge RSS-ul o tehnologie folosită de mai toţi utilizatorii şi la fel, utilizatorul de rând va ajunge să aprecieze avantajele aplicaţiilor şi sistemelor de operare online.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News