Moartea site-urilor de torrente din România este aproape

25.08.2009
Moartea site-urilor de torrente din România este aproape

Update: Află cum stau lucrurile cu pirateria chiar de la directorul executiv al AIMR, Florin Ciuică, în exclusivitate pe go4it.ro.


Războiul AIMR (Asociaţia Industriei Muzicale din România) cu nelegiuiţii Internetului continuă. După ce a pus la zid userii de DC++, o nouă acţiune de amploare a AIMR a fost declanşată zilele acestea. Acum, vizat este site-ul de torrente btarena.org, considerat clona controversatului The Pirate Bay în România.

Conform informaţiilor furnizate de AIMR, baza de date cu peste 800.000 de torrente a The Pirate Bay a fost făcută publică pe acelaşi site de către un utilizator anonim. La nici o săptămâna după acest eveniment, site-ul btarena.org a devenit o clonă a The Pirate Bay. Majoritatea torrentelor disponibile acolo sunt accesibile acum şi pe site-ul clonă.

btarena.org are găzduire în România şi a fost identificat de către AIMR drept unul ce găzduieşte şi promovează, printre altele, link-uri de descărcare de tip torrent către materiale muzicale protejate aparţinând membrilor săi.

Clona The Pirate Bay în România

Florin Ciuică, directorul executiv al AIMR, a declarat că btarena.org nu este singurul site aflat în vizorul asociaţiei, dar că acesta a avut cea mai mare dezvoltare în cel mai scurt timp.

AIMR a cerut încetarea imediată a activităţii site-ului, dar btarena.org poate fi încă accesat. În continuare, se pregăteşte declanşarea demersurilor legale împotriva site-ului problemă.

Să fie acesta începutul sfârşitului pentru torentele din România? Ar putea fi, dacă respectivele site-uri nu renunţă la conţinutul audio protejat de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR). Dacă vor renunţa însă, situaţia s-ar calma pentru că BSA (Business Software Alliance) pare-se că a intrat într-un concediu prelungit (ultimul lor comunicat datează din luna mai şi nu este interesant), departe de agitaţia de pe piaţa neagră a software-ului.

Pentru că tot este atât de disputat fenomenul pirateriei, să mai limpezim un pic apele. Pe site-ul AIMR am găsit următoarea definiţe a download-ului ilegal: "Nu există aşa ceva. De fapt, la ora actuală, nicăieri în Lege nu este incriminată descărcarea de fişiere pirat. Ci doar punerea la dispoziţie! Nimeni nu aleargă după nimeni dacă a descărcat ceva de pe Internet şi păstrează doar pentru el. Treaba noastră e să identificăm sursele ilegale şi să le oprim sau diminuăm cât mai mult activitatea. Aşa că, atenţie! Dacă descărcaţi, asta e… Dar NU puneţi mai departe în share sau nu daţi altora, pentru că această faptă e incriminată!".

Update: Legat de activitatea site-ului The Pirate Bay, trebuie spus că judecătorii au decis închiderea acestuia şi au ordonat ISP-ului Black Internet să oprească activitatea site-ului. Aceştia s-au conformat însă, la scurt timp după, cei de la The Pirate Bay s-au relocat şi se încăpăţânează să-şi continue afacerea. Desigur, e o chestiune de timp până când vor fi închişi definitiv.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News