Netflix oriunde pentru cetăţenii europeni. Au fost introduse noi norme UE pentru serviciile online

02.04.2018
Netflix oriunde pentru cetăţenii europeni. Au fost introduse noi norme UE pentru serviciile online

MAE anunţă introducerea unor noi norme ale UE care garantează cetăţenilor europeni care cumpără sau se abonează la servicii digitale online, ca difuzarea de filme, transmisii de evenimente sportive, etc, au acces la ele şi când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre.

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută intrarea în vigoare a normelor privind asigurarea portabilităţii transfrontaliere a serviciilor de conţinut online în cadrul Uniunii Europene şi subliniază că acestea „deschid noi posibilităţi” pentru cetăţenii UE, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), remis, luni, Mediafax.

 

„Acest regulament deschide noi posibilităţi pentru cetăţeni şi, în acelaşi timp, îi protejează pe creatorii de conţinut. Salutăm introducerea acestei măsuri care creşte potenţialul pieţei unice digitale europene şi asigură mobilitatea necesară abonaţilor. Spre exemplu, de acum încolo, toţi românii care sunt abonaţi la platformele online ale unor televiziuni româneşti vor putea să vizioneze conţinutul oferit de acestea chiar dacă pleacă pentru o perioadă scurtă peste hotare. De asemenea, turiştii sau românii din diaspora care vin în vacanţe în România vor putea beneficia de platformele online la care erau deja abonaţi”, a explicat măsura ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a contribuit în calitate de raportor al Grupului S&D la realizarea acestei măsuri în perioada în care activa ca deputat în Parlamentul European.

 

Foto: Pixabay

 

În decembrie 2015, Comisia Europeană a propus un regulament pentru a extinde accesul persoanelor care călătoresc în Uniunea Europeană la conţinutul online. Aceasta era prima propunere legislativă din cadrul strategiei privind piaţa unică digitală, care a fost completată, în septembrie 2016, de adoptarea unor norme moderne în materie de drepturi de autor, pentru a spori diversitatea culturală în Europa şi conţinutul disponibil online, oferind, în acelaşi timp, norme mai clare pentru toţi actorii din mediul online.

De aceste reglementări vor beneficia pe de o parte cetăţenii UE, care vor avea astfel acces transfrontalier la abonamentele lor, iar pe de altă parte furnizorii acestor servicii, care vor putea asigura portabilitatea acestora fără a fi nevoiţi să achiziţioneze licenţe diferite pentru fiecare stat. Nu sunt prevăzute limite de timp pentru utilizarea portabilităţii, iar furnizorii de conţinut online nu sunt autorizaţi să perceapă costuri suplimentare pentru serviciile transfrontaliere portabile. Regulamentul este obligatoriu pentru serviciile cu plată. Furnizorii de conţinut gratuit pot decide să participe pentru a beneficia de noile norme, însă nu sunt obligaţi să o facă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult