Physical Web este soluţia Google pentru Internet of Things

03.10.2014
Physical Web este soluţia Google pentru Internet of Things

Google doreşte să fie printre primii dezvoltatori de software pentru Internet of Things şi încearcă deja să atragă parteneri care să creeze dispozitive compatibile cu standarul său numit Physical Web. Acesta ar putea să ofere conexiuni rapide între dispozitivele utilizatorilor şi diverse obiecte conectate la internet precum reclame, staţii de autobuz şi automate comerciale.

Google oferă codul Physical Web oricui doreşte să îl implementeze în proiectele sale, avantajul fiind compatibilitatea cu un număr mare de dispozitive. Soluţiile pentru conectarea la obiecte Internet of Things sunt momentan proprietare, fiecare dezvoltator realizând câte o aplicaţie. Google încearcî prin acest proiect să creeze un standard acceptat de toată lumea, care să folosească link-uri web pentru conectare.

Practic, aplicaţia pentru mobil caută obiectele compatibile şi le listează ca link-uri pe ecran. Utilizatorul poate apoi să acceseze link-ul şi să afle diverse informaţii precum orele la care ajung în staţie autobuzele sau să comande şi să plătească o cafea fără să atingă automatul dedicat.

Fiind un proiect nou, Google aşteaptă feedback din partea dezvoltatorilor şi speră ca împreună cu aceştia să creeze o comunitate în jurul Physical Web. Standardul este compatibil momentan cu Bluetooth Low Energy, însă nu este limitat doar la atât, putând fi adăugate şi alte tehnologii în viitor. Physical Web în starea sa actuală dispune în acest moment doar de o aplicaţie pentru Android, urmând să primească şi una pentru iOS în viitorul apropiat.

Având în vedere că Internet of Things este încă un concept îndepărtat, este normal ca anumite companii importante precum Google şi ARM să încerce să prindă startul mai repede, încercând să impună standarde încă de pe acum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult