Primele specificaţii pentru tehnologia 5G au fost finalizate. Începe cursa pentru primul smartphone compatibil

01.01.2018
Primele specificaţii pentru tehnologia 5G au fost finalizate. Începe cursa pentru primul smartphone compatibil
3GPP, organizaţia care defineşte standardele în industrie pentru tehnologiile care vor urma standardului 4G/LTE, a finalizat primele specificaţii pentru echipamentele 5G. 
 
Acestea se aplică pentru echipamentele telecom şi radio, smartphone-uri şi componentele pentru telefoane. Astfel, în 2018 serviciile 5G vor începe să fie implementate. 
 
Aceste specificaţii sunt necesare pentru ca, de exemplu, un smartphone compatibil cu noul standard să funcţioneze în reţelele 5G din mai multe ţări. 
 
 
Mai multe companii telecom – printre care Orange, T-Mobile, AT&T, Sprint, Telefonica şi Verizon – şi producători de smartphone-uri şi componente pentru acestea – Samsung, Huawei, ZTE, Qualcomm, MediaTek – au anunţat că vor începe dezvoltarea de servicii şi produse 5G. 
 
Este foarte posibil ca primul smartphone 5G să fie anunţat în următorii doi-trei ani. Noua tehnologie permite viteze de descărcare teoretice de până la 20 Gbps. În realitatea de zi cu zi vitezele vor fi semnificativ mai mici, dar chiar şi aşa acestea vor fi de câteva ori mai mari decât cele disponibile în reţelele actuale. Cel mai rapid standard actual, LTE-A (A vinde la Advanced) permite viteze de descărcare, în condiţii ideale, de până la 300 Mbps. Totuşi, viteza medie oferită în realitate de aceste reţele este de aproximativ 42 Mbps. 
 
Primele reţele 5G din România ar putea fi funcţionale în 2020, potrivit guvernului. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult