Restricţiile Netflix pe bază de IP ar putea fi interzise de Uniunea Europeană

13.02.2017
Restricţiile Netflix pe bază de IP ar putea fi interzise de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană se apropie de finalizarea unui proiect de lege care va proteja accesul la conţinutul digital, indiferent de restricţiile ţărilor europene în care utilizatorul se află. Astfel, în cazul serviciilor de streaming precum Netflix, Spotify, Amazon Prime Video şi altele, utilizatorii vor avea acces protejat de lege la conţinutul pe care îl are în ţara de origine, indiferent în ce ţară se află. Acest lucru va deschide probabil din nou posibilitatea de a folosi un VPN pentru accesarea conţinutului restricţionat, întrucât identificarea pe bază de IP nu va mai avea acelaşi efect.

Noua lege europeană va cere serviciilor să identifice originea conturilor în funcţie de alţi parametri, precum locul de emitere al cardului de credit folosit pentru înregistrarea contului, adresa utilizatorului sau alte metode, diferite de IP-ul de pe care este accesat conţinutul (deşi IP-ul pe care s-a creat contul ar putea fi folosit pentru a stabili ţara de origine). Această lege va fi valabilă atât pentru servicii online de streaming, cât şi pentru servicii disponibile prin satelit, însă nu pentru cele care sunt gratuite. YouTube, de exemplu, nu va fi afectat de această modificare.

Originea acestei iniţiative este implementarea de noi restricţii din partea Netflix, după lansarea globală de anul trecut. Compania a început să blocheze complet accesul la serviciul său de streaming prin VPN, utilizatorii care călătoreau fiind restricţionaţi la oferta locală de conţinut, sau blocaţi complet în ţările fără suport. Amazon Prime Video blochează de asemenea conţinutul accesat prin VPN, însă nu menţine o listă atât de strictă precum Netflix. De altfel, Amazon Prime Video este disponibil în mult mai puţine ţări decât Netflix.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult