Ştergere istoric Google - cum se face

Google oferă o nouă modalitate pentru ştergere automată a datelor colectate prin funcţia Location History, acoperind inclusiv istoricul de navigare web şi activitatea aplicaţiilor instalate pe telefon. Utilizatorii pot opta pentru ştergere istoric Google după o anumită perioadă de timp, sau pentru anumite categorii de informaţii colectate, cum ar fi Web & App Activity şi Google Location data.

 

Secţiunea Web & App Activity grupează toate datele colectate despre tine în timp ce foloseşti un smartphone conectat la un cont Google. O parte din aceste informaţii pot fi consultate în pagina My Activity, unde poţi vedea tot ce ai făcut în browserul Chrome, pe Google Maps sau în magazinul Google Play.

Potrivit Google, datele colectate la secţiunea Web & App Activity au rolul de a oferi utilizatorilor o experienţă personalizată, modificând listele cu rezultate Google Search, conţinutul găsit pe YouTube şi reclamele pe care le întâlneşti, ţinând cont de interesele tale. Însă Google merge mult mai departe decât atât, monitorzând fiecare aspect al folosirii telefonului mobil: ce aplicaţii preferi şi cât timp le foloseşti, site-urile vizitate, cumpărăturile făcute, etc.

Separat de Web & App Activity, secţiunea Location History ţine de serviciul Google Maps şi documentează fiecare deplasare şi destinaţie vizitată, complet cu poze făcute din locaţiile respective. Monitorizarea este permanentă şi nu ţine cont dacă foloseşti sau nu Google Maps. În mod evident, istoricul păstrat poate fi extrem de compromiţător în anumite situaţii.

Ştergere istoric Google - cum se face şi de unde

  1. Pentru eliminarea Web & App Activity trebuie să vizitezi secţiunea My Activity portal (pe telefon sau desktop autentificat în contul tău Google).
  2. Sub bannerul Web & App Activity, foloseşti butonul Choose how long to keep şi alegi durata maximă de timp după care Google ar trebui să şteargă automat datele colectate despre tine - între 3 şi 18 luni. Confirmi apoi selecţia făcută folosind butonul Confirm.

 

  1. Pentru eliminarea datelor din Location History deschizi aplicaţia Google Maps de pe telefonul mobil şi cauţi secţiunea Your Timeline în meniul ce apare la folosirea butonului format din trei linii orizontale, prezent în colţul din stânga al casetei de căutare.
  2. Din pagina Your Timeline cauţi butonul format din trei puncte verticale afişat în dreapta casetei de căutare şi alegi Settings and Privacy.
  3. La secţiunea Location History, foloseşti butonul Automatically delete Location History şi alegi durata maximă de timp pentru păstrarea datelor colectate despre tine - între 3 şi 18 luni. Confirmi selecţia făcută folosind butonul Confirm.

Alternativ poţi opta şi pentru dezactivarea permanentă a funcţiilor Location History şi Web & App Activity, din secţiunea Personal Content (Settings and Privacy) a contului tău Google.