Un tribunal european a stabilit că Share-ul şi Like-urile acordate la postări defăimătoare sau propagandă antisemită pot fi considerate infracţiuni

21.02.2020
Un tribunal european a stabilit că Share-ul şi Like-urile acordate la postări defăimătoare sau propagandă antisemită pot fi considerate infracţiuni

Potrivit unei hotărâri luate de Curtea Federală Elveţiană, simpla folosire a butonului Like sau Share pentru a promova răspândirea pe reţelele de socializare a conţinutului defăimător, propagandă antisemită sau idei de extremă dreaptă poate considerată infracţiune.

Curtea Federală a confirmat hotărârea unei instanţe din Zurich, potrivit căreia Share-ul şi Like-urile acordate postărilor defăimătoare din reţelele de socializare pot fi interpretate la rândul lor ca şi acte de defăimare, în sensul că gestul poate îmbunătăţi vizibilitatea postărilor respective pe Facebook şi prin asta să contribuie la diseminarea în reţeaua socială a conţinutului respectiv.

Procesul în cauză viza judecarea uni activist de dreapta pentru drepturile animalelor, pe nume Erwin Kessler, de promovarea ideilor antisemite şi neonaziste, o instanţă din Zurich stabilind în anul 2017 că acesta trebuie să plătească o amendă pentru că ar fi ajutat răspândirea de conţinut defăimător pe reţelele de socializare.

Deşi procesul în cauză se referea la acuzaţiile de rasism (defăimare) şi nu la discursul de ură în sine, hotărârea Curţii Federale are implicaţii pentru oricine încearcă să răspândească conţinut interzis de legea elveţiană. (Atât defăimarea, cât şi multe forme de rasism sunt infracţiuni în Elveţia .) În cazul în care o instanţă stabileşte că intenţia de a folosi butonul Like sau Share pentru o postare defăimătoare sau care promovează ura este de a o răspândi mai departe către o audienţă mai largă, utilizatorul respectiv poate fi tras la răspundere împreună cu autorul postării respective.

Potrivit avocatului Martin Steigerm factorul determinat este intenţia cu care este folosit butonul respectiv. „Depinde întotdeauna de ce reprezintă un Likeşi ce urmăreşte să obţină cu el persoana respectivă”, a spus Steiger. „Un Like acordat nu înseamnă automat că persoanei respective îi place conţinutul unei postări. Dacă, de exemplu, există un accident, atunci înseamnă şi exprimarea simpatiei. Sau că ţi se pare bine că cineva împarte ceva pe Facebook. ”

Steiger a adăugat că, deoarece pârâtul a arătat clar că intenţia lui este de a răspândi conţinutul, hotărârea nu a fost neapărat una nejustificată.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult